Teslim şekiller INCOTERMS Değişti

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Güzel ve gurur verici bir haberi paylaşarak sohbetimize başlamak istiyorum.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası finalinde Türk milli takımından kadınlarda Sümeyye Boyacı dünya ikincisi oldu. 16 yaşındaki milli yüzücümüz, çok az farkla birincinin arkasında kalarak 44.74'lük derecesiyle gümüş madalya kazanarak yurda döndü.

Doğuştan her iki kolu da olmayan Sümeyye Boyacı’nın bu başarısı ve elde ettiği diğer başarıları “Sabır ve Azim” sözcüklerinin tam karşılığı olsa gerek.

Türkçe “”Teslim Şekilleri” diye adlandırdığımız “INCOTERMS” kurallarının 2010 yılında geçirdiği son değişiklikten bu yana beklenen güncellemesi 2020 yılı başından itibaren geçerli olacak şekilde açıklandı.

Bundan böyle, 2020 itibariyle yapılacak uluslararası ticaret işlemlerinde, aksi belirtilmediği takdirde INCOTERMS 2020 kuralları geçerli olacak.

Bazı terimlerin isimleri ve bazı terimlerin de içerikleri değiştirildi.

FCA teriminde ihracatçıların malları taşımacıya tesliminde “On Board” konşimento almaları mümkün olamıyordu. Yapılan değişiklikle, alıcının talimatı üzerine bu ibareyi taşıyan konşimentonun verilebilmesi yolu açıldı.

Sigortalı sevkiyatları kapsayan CIF ve CIP kurallarının minimum sigorta kapsamlarında da değişiklikler yapıldı. CIF terimi için 2010 kurallarındaki varsayılan minimum sigorta kapsamı olan “Instıtute Cargo Clauses / C” muhafaza edilmiş. Ancak CIP teriminde daha kapsayıcı olan A kapsamı, daha açık bir ifade ile “All risks / Tüm Riskler” kapsayan sigorta yapılması önerilmiş. Bu değişiklik doğal olarak alıcıların lehine olmakta. Ancak taraflar isterlerse ve anlaşırlarsa daha az kapsayıcı bir sigorta da yaptırabilirler.

2010 kurallarındaki FCA, DAP, DPU ve DDP teslimlerde, taşıma işlerinin hep üçüncü taraflarca yapılması düşünülmüşse de yeni yapılan değişikliklerle taşımaların alıcı veya satıcının kendi vasıtaları ile de taşıma yapmaları kuralların kapsamına konulmuştur.

2020 değişikliği ayrıca INCOTERMS kullanıcılarına çok faydalı olacak bir değişiklik getirerek “Kullanıcılara açıklayıcı notlar” diye çevirebileceğimiz riskler, masraflar ve kuralın ne zaman kullanılabileceği gibi açıklamaları her kural için getirmiş.

DAT / Delivered At Terminal / Terminalde teslim kuralının adı değiştirilmiş ve DPU yapılmış. DAT kuralı kullanılarak yapılan teslimlerde, teslim noktasının her zaman bir terminal olamayacağı ve herhangi başka bir yere teslimat yapılabileceği olgusu göz önüne alınarak DPU / Delivered at Place Unloaded / Belirtilen yerde boşaltılmamış olarak kuralın adı değiştirilmiş.

Ayrıca her terimin kapsadığı masrafların hangilerinin alıcı ve satıcı tarafından üstlenileceğinin açıklanması, kullanıcılar açısından oldukça büyük bir kolaylık getirmiş.
Öte yandan uluslararası ticarette son yıllarda ortaya daha fazla çıkan güvenlik endişeleri, 2020 değişikliğinde de kendini göstermiş. Güvenlikle ilgili yüklenimler ve bunlara ait masrafların nasıl paylaşılacağı da ayrıca belirtilmiş.

Yeni kuralların kitapçığı hem basılı olarak ve hem de elektronik ortamda alınabiliyor. Milletlerarası Ticaret Odası’nın TOBB bünyesindeki temsilciliğinden veya doğrudan ICC sitesinden de temin edilebilmekte.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019