Nasıl Dünya Kenti Olunur, Nasıl Yönetilir?

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Adana, her üç partinin de oy oranlarının birbirine yakın seyrettiği, sonucu merakla beklenen bir seçim süreci yaşıyor. Birbirinden çok farklı olmayan proje başlıklarıyla oy isteyen başkan adayları, projelerini hangi kaynakla, ne zaman ve nasıl hayata geçireceklerini ise net olarak ortaya koymuş değiller.

İşte böyle bir ortamda Çukurova Genç İş Adamları Derneği (ÇUGİAD) “Bilgi Güçtür” toplantıları kapsamında Adana’da “Dünya Kenti Nasıl olunur, Nasıl Yönetilir” toplantısı düzenledi. Toplantıya, Londra'nın ilk Mayor'u, Ken Livingstone ile Toronto'nun 62 ve 63. Mayor'u, David Miller konuşmacı olarak katıldı.

Toronto'nun dünya yaşanabilir kentler sıralamasında 8 yıldır ilk 5'de yer almasının mimarı olan Miller, vatandaşların yönetimde aktif rol oynamasının önemine dikkat çekti. Miller, özellikle trafik, sağlık, iklim değişikliği konularında hizmetler ürettiklerini, vatandaşlara açık ve dürüst davrandıklarını söyledi. Kentin 30 yılını planlamaya talip olduklarını, vatandaşların oluruyla vergileri artırarak yeni kaynaklar sağladıklarını ve bu kaynaklarla neler yaptıklarını şeffaf bir şekilde kamuoyu ilke paylaştıklarını belirtti.
Londra'nın ilk Mayor'u Ken Livingstone ise, kentin potansiyelinin açığa çıkartabilmesi için,  belediye başkanlığının halkın katılımı ile ihtiyaçları belirlemesi ve buna göre de kentin en az 25 yıllık planlarını yapması gerektiğini vurguladı. Belediye başkanları değişse bile halkın isteği çerçevesinde hazırlanan planların değişmeden devam edeceğini belirtti. Çocuk ve gençlerin eğitilmesi, altyapı sorunlarının çözülmesi, ekonomiye çeşitlilik kazandırılması ve çevreye duyarlı hareket edilmesi halinde dünyanın yaşanabilir şehirlerinden biri olunabileceğini vurguladı.

Konuşmacıların yaptıkları ve başarıları ortada. Buna rağmen Adana belediye başkan adaylarının birçoğu bu toplantıya katılmadı. Herhalde daha önemli işleri vardı ya da daha iyisini yapabileceklerini düşünüyorlar. Ancak adaylara, düşünmenin yetmediği, dünya ile entegre olmak gerektiğini, hangi projenin nasıl ve ne zaman yapılacağını açıklayabilenin başkan olacağı bir süreçte olduğumuzu hatırlatmak isteriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar