Otomotiv Test Merkezi bilmecesi

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Otomotiv test merkezinde hükümetle otomotivci ters düştü...

Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) Bursa'nın Yenişehir ilçesine yapacağını duyurduğu Otomotiv Test merkezi tam anlamıyla bilmeceye dönüştü. Uzunca bir zaman Antalya mı Bursa mı tartışmalarının ardından Bursa'ya kurulacağı gerek hükümet gerekse TSE'nin en yetkili ağızlarınca açıklanmıştı. Şu ana kadar somut olarak atılmış bir adım yok. Konu sadece söylem olarak gündemini koruyor. Kimilerine göre Başbakan'ın imzası bekleniyor. Zamanı biraz geriye alacak olursak test merkezinin Bursa'ya kurulması yönünde Bursa'da birçok sivil toplum kuruluşu destek vermiş ve başta BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker olmak üzere iyi bir lobi faaliyeti yürütülmüştü. Aslında konuyu ilk sahiplenmesi beklenen Otomotiv İhracatçıları Birliği'nden bugüne kadar olumlu ya da olumsuz bir açıklama gelmemesi dikkatimi çekmişti. Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin yıllık değerlendirme toplantısında OİB Başkanı Orhan Sabuncu'ya otomotiv test merkezi konusunda neden sessiz kaldıklarını sordum. İyi ki de sormuşum. Aslında Orhan Bey de böyle bir fırsat bekliyormuş. Kamuoyunun bilmediği birçok ayrıntıyı bizlerle paylaştı. Özetleyecek olursak; Otomotiv test merkezi Sanayi Bakanlığı'nın 2023 yılı ihracat strateji belgesinde yer alınca tahminen 2 sene önce OSD (Otomotiv Sanayicileri Derneği) Türkiye'de test pisti nerelerde yapılır diye bir çalışma hazırlamış.

Test merkezi için gerekli kriterler dikkate alındığında ise Antalya'da Türk Hava Kurumu'nun pistinde karar kılınmış. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) bu işe talip olmuş, finansmanını ayırmış, hatta bu işin başına getirilecek kişi bile tespit edilmiş. Arazinin tahsisi 1.5 yıl evvel torba yasaya konulmuş. Ancak kanunlaşacağı günün sabahı bilinmeyen bir nedenle yasa geri çekilmiş. Sonrasında ise merkezi kurma yetkisi TSE'ye verilmiş. Orhan Bey açık açık söylemiyor ama bu konuda hükümet ile otomotivciler ters düşmüş. Sürece baktığımızda hükümet adeta otomotivcileri devre dışı bırakmış. 

Bu tezimizi "Şu anda ne yapıldığını inanın biz bilmiyoruz" diyerek kuvvetlendiren Sabuncu, "Bir sürü şey çıkıyor, biz de okuyoruz basından" diye de ekliyor. Olaya bir bütün olarak bakıldığında en uygun yerin Antalya olduğunu yineleyen Sabuncu, "Alternatif bir alan şu anda bulunmuş değil. Konu tıkandı. Yapılacak testlerin kriterlere uygun olması gerekir. Eğer uygun olmazsa yaptığınız masraf da boşa gider. Kimse gelip size test yaptırmaz" diye uyarmadan da geçemiyor. 
Test merkezi için Yenişehir'in de uygun olabileceğini ama bu konuda bir raporun ortaya konulmadığını dile getiren Sabuncu, son olarak test merkezinde söylendiği gibi 600 kişinin değil, ancak 50-60 kişinin çalışabileceğini vurguluyor. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar