Otomotiv test merkezi Bursa’ya değer katacak

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Yenişehir’de kurulması planlanan Otomotiv Test Merkezi''nin otomotiv sektörüne ve Bursa’ya çok şeyler katacağını düşünüyorum. Bu düşüncenin kaynağını soracak olursanız geçtiğimiz hafta İngiltere’de gördüğümüz Mira Teknoloji Parkı'dır. Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young’un daveti ile gittiğimiz merkezde ölümlü kazaları azaltmayı hedefleyen firmanın güvenli sürüş teknolojilerini test ettik. Bunlar; sürücü yorgunluk algılama sistemi, otonom acil fren sistemi, şerit destek sistemi, adaptif hız sabitleyici, park asistanı ve motosiklet abs. Geliştirilen sistemlerin trafik kazalarını azaltacağı ve hayatı çok daha kolaylaştıracağı kesin. Ancak bizim altyapımız bu teknolojilere ne kadar hazır? Cevabını ben de merak ediyorum. Trafikte hayat kurtarmak için sadece teknoloji geliştirmek elbette yeterli değil yanında toplumsal bilinci de artırmalıyız. 

Bursa Yenişehir’de Türk Standartları Enstitüsü tarafından kurulması planlanan test merkezine ışık tutması açısından biraz da Mira Teknoloji Parkı hakkında bilgi vermekte yarar var. İngiltere’nin Midlands bölgesinde 1946 yılında devlet desteği ile kurulan sonrasında tamamen özel müteşebbisler tarafından işletilen teknoloji parkı sadece otomotiv değil, savunma sanayi, havacılık ve demiryolu sektörlerine de hizmet veriyor. 3500 dönüm arazi üzerine kurulan merkezin finansmanı kiralama yapan firmalar tarafından sağlanıyor. Dile kolay 600 çalışanı var bunun yüzde 75’i mühendis. Halihazırda dünyanın önde gelen 35 ana ve yan sanayi firması kiralama yapmış durumda. Firmalar geliştirdikleri teknolojileri uyguladıkları araçlarla burada test etme ve geliştirme imkanı buluyor. Avrupa Euro NCap testleri de burada yapılıp puanları veriliyor. Teknoloji Parkı çok sıkı güvenlik önlemleri ile korunurken, gizlilik konusunda da büyük titizlik gösteriliyor. Mira yetkilileri teknoloji parkını 2020 yılına kadar geliştirerek çalışan sayısını 3 bin kişiye kadar çıkaracaklarını belirtiyorlar. 

Bursa’da kurulacak olan Test Merkezi’nin mevcut ana ve yan sanayi firmalarının yanısıra yakın coğrafyadan çok sayıda üreticiyi de çekmesi kaçınılmaz. Otomotiv odaklı kurulacak merkezin ilerleyen dönemde Bursa ve ülkemiz için önemi her geçen gün daha da artan raylı sistemler, havacılık ve savunma sanayi sektörlerine de hizmet vermesi düşünülmeli ve bu şekilde planlanmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar