Payitaht’ta alışveriş zamanı…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Osmanlının ilk 6 padişahına başkentlik yapması nedeniyle Payitaht ünvanı alan Bursa’da, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde alışveriş heyecanı yaşanıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) bölgenin cazibesini artırmak, esnafa destek olmak amacıyla ‘Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri’ adı altında gerçekleştirdiği etkinlik bu yıl 3 ay boyunca bölgenin ticaret hacmine güç katacak.

Bölge esnafı, 2 Haziran’da başlayacak organizasyonu büyük bir heyecanla bekliyor. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, İpek Yolu’nun önemli duraklarından birisi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesinin her geçen yıl cazibesini artırdığını belirtiyor.

BTSO öncülüğünde başlatılan Alışveriş Günleri’nin bölgeye olan ilgiyi daha da artıracağını dile getiren Özyıldırım, “Geçen yıl 20 milyon liraya yakın cironun yapıldığı organizasyon, bölgenin ticaretine de büyük katkı sağlamıştı. Bu sene de organizasyon süresinin 3 aya çıkartılması, bölge esnafını sevindirdi. Yaz boyunca devam edecek organizasyon, esnafa büyük moral olacak. En az 50 milyon liralık ciro bekliyoruz” diye konuşuyor. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesindeki mağazalardan 2 Haziran 31 Ağustos tarihleri arasında alışveriş yapan tüketiciler, anlaşmalı işyerlerinde toplamda 100 TL’lik her alışveriş için 1 çekiliş kuponu almaya hak kazanacak. Kampanyanın ardından yapılacak çekilişle talihlilere 10 otomobil, 10 laptop ve 10 cep telefonu hediye edilecek.

Yaklaşık 450 dönüm üzerine kurulu han, çarşı, cadde çarşı, bedesten, köprülü çarşı, hal, Pazar yeri ve hamamlardan oluşan tarihi çarşı ve hanlar bölgesinde 4 bin esnaf faaliyet gösteriyor. Geçmişte ipekçilerin, mutafların, Çuhacıların, dülgerlerin üretim yaptığı bölgede günümüzde kuyum başta olmak üzere, tekstil, nalburiye, hırdavat ve kişisel ürünlerin satışı üzerine çok sayıda sektör faaliyet gösteriyor. Bölgede 25 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Unesco tarih mirası listesinde yeralan çarşı ve hanlar bölgesi Bursa’nın önemli bir ticaret merkezi olması yanında yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yerlerinin başında geliyor.

AVM’lerin bu kadar yoğun ilgi gördüğü bir dönemde çarşıların bugünkü haliyle ayakta kalabilmesi bir mucize. Bölge pekala çok daha efektif hale getirilebilir. Bu bölgeleri sadece marka olamamış, harcı alem ürünlerin satışının yapıldığı bir alan olmaya mahkum etmek yerine, dünyaca ünlü birkaç markanın tarihi mekanlarda mağaza açmalarına olanak sağlayabilmek çehreyi tamamen değiştirecektir. Batıda benzer örnekleri görmek mümkün. Örneğin Burberry, Luis Vuitton, Vakko, Diamond gibi üst segment markaların bu alanda mağaza açması alışveriş yapacak kitlenin yanında bölgeye gelecek turistlerden de büyük ilgi görecektir. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni dokusunu bozmadan geleceğe taşımak istiyorsak mutlaka bugünkünden daha fazlasını düşünmek ve yapmak zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar