Turizmde yeni yollar

Mutlu GÜNEŞ
Mutlu GÜNEŞ Şanlıurfa'dan mutlu.gunes@dunya.com

 

Ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalı olan Şanlıurfa, bir yandan sanayileşmeye hız verirken, diğer yandan da , ‘bacasız sanayi’ olarak adlandırılan turizmden daha fazla pay almak istiyor. ”Açık hava müzesi” olarak da nitelendirilen kent, turizmde yeni hamlelere hazırlanıyor.

Tarihi ve kültürel zenginlik bakımından sayılı kentlerin başında gelen Şanlıurfa, hem sahip olduğu bu değerler hem de GAP dolayısıyla turist ağırlıyor. Son yıllarda özellikle yerli turist sayısında önemli artışlar yaşanıyor. Ancak sektör temsilcileri, günübirlik turlardan ziyade, daha fazla konaklatmanın yollarını arıyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Asuman Yazmacı'nın oluşturduğu ve benim de içinde yer aldığım Turizm Komitesi, bu amaçla, “Beyin Fırtınası” toplantıları yapma çabası içinde. İldeki tüm turizmcileri bu çatı altında toplayan komite, ilk olarak turistik bölgelerde tamamlanması gereken eksiklikleri raporluyor. Bölgenin turizm potansiyelinin daha etkin tanıtılabilmesi için çeşitli projeler hazırlıyor. Öneri ve çözümlerini diğer sivil toplum kuruluşları ile paylaşarak, güçbirliği oluşturmayı amaçlıyor.

Komitenin başlıca hedeflerinden birisi, dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’yi uluslararası platformda markalaştırmak.

Arkeoloji dünyasının en büyük keşiflerinden biri olarak kabul edilen Göbeklitepe, merkeze 11 kilometre uzaklıktaki bir tepe üzerine kurulu. Hem dünyanın bilinen en eski hem de en büyük dini yapılar topluluğu. Tarihi Milattan Önce 11 binli yıllara uzanan, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar; dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlara sahip.

Elbette ki sadece Göbeklitepe değil. Harran, Halfeti, Haleplibahçe, Balıklıgöl, Şuayıp Kent, Hanel Bağrur ve daha saymadığım onlarca yer, başlı başına marka olacak özellikte. Çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış, inanç turizmindeki zengin potansiyeliyle adından söz ettiren Şanlıurfa’da, adeta zaman tünelinde yolculuk yapar gibisiniz.

Turizm Komitesi de, bu değerlere sahip çıkarak, ilin turizm pastasından hakettiği payı almasını hedefliyor. Buna engel oluşturan noksanlıkların ortadan kaldırmak için var gücüyle çalışıyor. Turizmciler ve turizm işletmecilerinin heyecanı görülmeye değer. Bu heyecan ve birliktelikle her zorluğun altından kalkacağımıza inanıyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar