Türk mühendisliğinin ürünü İpekböceği rüştünü ispatladı...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle ortalık toz duman. Bu hengame içinde ülkede yaşanmakta olan güzel gelişmeleri maalesef es geçiyoruz. Bu güzel gelişmelerden biri geçtiğimiz hafta İzmir’de yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka ve Konak için yapılacak 22 kilometrelik tramvay sistemi ve araç alımı ihalesini gerçekleştirdi. İhaleye Almanya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Kore, İtalya, Fransa gibi ülkelerin önemli vagon üreticilerinin yeraldığı yerli ve yabancı 15 konsorsiyum katıldı. Elemelerden sonra en düşük teklifi 182 milyon 144 bin 261 TL+69 milyon 153 bin 255 euro veren  Gülermak AŞ ihaleyi kazandı. Eee ne var bunda dediğinizi duyar gibiyim. Şu var ihaleye katılan 15 konsorsiyumdan 5’i ihale teklifini Durmazlar Makine’nin ürettiği İpekböceği ile vermişti! İhalenin onaylanması ile birlikte Bursa’da Durmazlar Makine tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği Bursa’dan sonra İzmir sokaklarında da boy gösterecek. Bursa adına, Türkiye adına büyük başarı. Gururlanmamak elde değil. Katma Değerli üretime en büyük örnek. Tasarımından yazılımına Türk mühendisliğinin ürünü olan İpekböceği bu ihale ile rüştünü de ispat etmiştir. Ülkemizin 70 milyon eurosu yine ülkemizde kaldı. Sırada birçok büyükşehir var. Aklımıza ilk gelenler Kocaeli, Diyarbakır, Kayseri, Samsun. Ardından Avrupa kentleri.

Gelelim üretimin detaylarına Durmazlar, ihalede belirtildiği üzere 38 adet tramvayı 3 yıl içinde üreterek teslimini sağlayacak. İzmir’de kullanılacak tramvaylar 32 metre uzunluğunda olacak ve çift yönlü çalışacak.

Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz’ın da belirttiği üzere ihalenin kazananı Bursa ve Türkiye oldu. Konsorsiyuma katılan birçok firmanın tercihini yerli tramvaydan yana kullanması da dikkat çekti.

Yerli tramvayın başarısında elbette ki Durmazlar Makine kadar bu projenin fikir babası Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Recep Altepe’nin payını unutmamak gerekir. 5 yıl önce bu fikri ortaya attığında birçok kişi gülüp geçmişti. Ama zaman Altepe’yi haklı çıkardı. Bursa’nın markası ‘İpekböceği’ Türkiye’nin ilk yerli tramvayı olarak tarihe geçti.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar