Velhasıl Bursa otomotiv ve tekstilden ibaret

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)  tarafından her yıl geleneksel olarak açıklanan Bursa'nın 250 Büyük Firması araştırması geçtiğimiz hafta açıklandı. Oda'nın Ar-Ge departmanı tarafından büyük bir titizlikle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Bursa'da otomotiv listenin başında yer alıyor. Uzunca bir dönemin parlak sektörü tekstil iyiden iyiye ikinci sıraya yerleşti. Tekstilin ardından tarım gıda ve hayvancılık önemli oranda artarken, makine sektörü ben de varım dedi. Sıralamada yer alan firmalardan 65'i otomotiv ve yan sanayi, 57'si tekstil ve konfeksiyon, 36'sı gıda tarım ve hayvancılık, 28'i makine ve metal. Bütün göstergelerde otomotiv ana ve yan sanayi liderliğini koruyor. İlk 250 firmanın yüzde 26'ını otomotiv ve yan sanayi oluştururken, cironun da yüzde 48.2'ni bu firmalar gerçekleştiriyor. İlk 250 listesine bu yıl 33 yeni firma dahil olmuş. Listede 112 firma geriye düşmüş, 96 firma da sıra yükseltmiş. Bursa'da yabancı sermayeli 568 firmanın 47'si ilk 250 listesine girmeyi başarmış.

Toplam ciro, brüt katma değer, öz sermaye toplamı, aktif toplam, vergi öncesi dönem karı, ihracat, ortalama çalışan sayısı ve üretimden satışlar olmak üzere 8 başlıkta hazırlanan çalışmaya göre; 250 büyük firmanın net ciroları, net aktif toplamı, ücretle çalışanlar ortalaması ve üretimden satışları bir önceki yıla göre artarken, brüt katma değer, öz sermaye, vergi öncesi dönem karı ve toplam ihracatları gerilemiş. Oluşan tablo bize firmaların çalışırken cepten yediğini özetliyor.
BTSO Başkanı Celal Sönmez ilk 250 listesini yorumlarken önemli bir noktaya temas ediyor, "Bursa Türkiye'nin orta ve ileri teknoloji üretim merkezi. Bu nedenle ihracatımızın dörtte üçünü gelişmiş ülkelere yapıyoruz. Avrupa Birliğindeki derin kriz avantajımız olan teknoloji seviyemizi bir anda dezavantaj hale getirdi. Daha düşük teknolojiyle üretim yapan bazı iller Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle hızla alternatif pazarlara yönelirken, bizim hareket alanımız kısıtlı kaldı. 2010 yılında Bursa'nın AB ülkelerindeki payı yüzde 78 iken geçen yıl bu oran yüzde 68'e indi. Bu nedenle 2011 yılını ne yazık ki net ithalatçı olarak kapattık." Sönmez bu tespitin ardından AB'deki büyüme sorununun orta vadede Bursa'yı olumsuz etkilemeye devam edeceğine de dikkat çekiyor.
Araştırma süreciyle ilgili de kısa bir bilgi vererek yazıyı sonlandıralım. Bursa 250 firma araştırması için toplam 3 bin firma belirlenmiş. Gönderilen anket formlarına 900 firma ilgi göstermiş! Listede bulunan 27 firma adının açıklanmasını istememiş!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar