Vişne Caddesi'nin gücü!

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa, bebe ve çocuk konfeksiyonunda da Türkiye'nin vitrini konumunda. Öyle ki bebe ve çocuk konfeksiyonu dediğiniz zaman sektörün aklına ilk gelen yer Vişne Caddesi'dir. Bursa'nın Duaçınarı Mahallesi'nde yer alan bu caddede yüzlerce üretici faaliyet gösteriyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir araya geldiği cadde aslında doğal bir kümelenme modelini de oluşturuyor. Türkiye bebe ve çocuk konfeksiyonu  üretiminin yaklaşık yüzde 80'ni Bursa'da ve bu caddede gerçekleştiriliyor. Resmi olmamakla beraber Vişne Caddesi'nde yaklaşık 75-80 bin kişi istihdam ediliyor. Üretimin önemli bir bölümü Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyaya Türk Malı etiketi ile buradan ihraç ediliyor.
Bursalı bebe ve çocuk konfeksiyonu üreticilerinin güçlerini birleştirmek amacıyla 2003 yılında bir araya gelerek kurdukları Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) bir çatı kuruluşu olarak sektörün sesini duyurmayı sürdürüyor. BEKSİAD Başkanı Rıdvan Güler ve sektörün önde gelen isimleri Mustafa Gürses, Nihat Alpay, Mesut Okyay ve Halil Atalay ile birlikte geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. Sektörle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda Başkan Güler, Bursa'nın sektöre olan ilgisizliğinden yakındı ve ekledi: "Üzülerek söylemek isteriz ki, Vişne Caddesi Bursa'da dünyadan daha az tanınıyor ve kıymet görüyor."
Bölgedeki altyapı eksikliklerine de işaret eden Güler, caddenin çevre düzenlemesi ve altyapı hizmetleri ile güzelleşmesi halinde bu bölgenin Bursa ve ülkemizin en önemli ticaret merkezlerinden biri olabileceğini belirtti. Nitelikli eleman konusundaki sıkıntılarına da değinen Güler, işletmelerin yönetici ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla üniversitelerde konfeksiyonla ilgili bölüm açılmasını istedi. Güler,  buradan yetişecek kalifiye işgücü ile Bursa'nın üretim gücü yanında dünyanın moda merkezi haline de dönüşebileceğini kaydetti. Bursa'nın hava ulaşımı konusundaki sıkıntılarına da vurgu yapan Güler, Yenişehir havaalanının daha aktif hale getirilmesi ve kent merkezindeki Yunuseli havaalanının da biran önce uçuşlara açılması gerektiğinin altını çizdi.
Vişne Caddesi yaptığı üretim ve oluşturduğu istihdam ile ne kadar güçlü ise Bursa kamuoyunun farkındalığı ve aldığı hizmetler anlamında da bir o kadar zayıf. Bu bölge bir çöküntü alanı görümünde. Son yıllarda üreticilerin cadde üzerindeki cephe düzenlemeleri farklı bir hava verse de bölge yerel yönetimlerin ilgisine muhtaç. Altyapı eksiklikleri, yolların yetersiz ve bakımsızlığı gözlerden kaçmıyor. En önemli eksikliklerden birisi de caddeyi tanıtan hiçbir ibarenin olmaması. Vişne Caddesi'ndeki üreticilere ulaşmak için ya bölgeyi iyi bilen birisine soracaksınız ya da deneme yanılma yolunu tercih edeceksiniz. Vişne Caddesi'ni gösteren bir tabela bile bulmak imkansız. İlçe Belediye Başkanı da bölgenin tanınması için caddeyi vişne figürleri ile donatacak! Şimdiden hayırlı olsun. Altyapısı olmayan, lojistik konusunda sürekli sorun yaşanan caddenin en önemli sorunu figürlerinin eksikliği olsa gerek!s Yazıyı sektörün hazırlığını sürdürdüğü fuar organizasyonunun bilgisini vererek sonlandırmak istiyorum. Bursalı bebe ve çocuk konfeksiyonu üreticileri 14-17 Haziran tarihleri arasında bu yıl 7.'si düzenlenecek olan fuara hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl fuar organizasyonunu yapan firma ile yaşanan sorunlar nedeniyle Bursalı üreticilerin yeterli ilgiyi göstermediği fuarın bu yıl yüksek katılımla gerçekleşmesi dileğiyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar