Yıldız Entegre, 5 nesildir sektörün “yolunu açıyor”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

“120 yılı aşkın iş kültürümüzü günümüzün teknolojisiyle birleştiriyoruz” diyen Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldız, “Türkiye, her ne kadar hammadde bakımından zengin olmasa da, orman ürünleri alanında köklü bir geçmişe sahip. İnşaat ve mobilya sektörümüzün bu kadar başarılı olmasında orman ürünlerinin çok büyük katkısı var” yorumunu yapıyor.

Yıldız Entegre, orman ürünleri sektöründe dünyanın ilk 10 şirketi arasında yer alıyor. 1890’lı yıllarda büyük dede Hasan Yıldız’ın Trabzon’da kereste ticaretiyle başlattığı yolculuk, bugün Türkiye adına sürdürülebilir bir başarı hikayesine dönüşmüş durumda.

Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldız, bu başarının sırrını “yaptığın işe inanmak ve sevmek, bundan hiçbir zaman vazgeçmemek” olarak tanımlıyor ve şunları söylüyor: “Yıldız Entegre’nin temeli 1890’lara, büyük dedemiz Hasan Yıldız’ın ticaret hayatına dayanıyor. Bugün orman ürünleri, kimya-gübre, demir çelik, denizcilik gibi çok farklı alanlarda faaliyet gösteren bir gruba dönüştük. Yıldız Entegre’yi bugüne amatör ruhumuzu kaybetmeden, ancak profesyonel bir bakışla yöneterek taşıdık.’ Baba mesleğimiz’ olan orman ürünleri sektörünün her aşamasında derin bir birikim ve geçmişe sahibiz. Atalarımızdan bize kalan bu mirası iyi değerlendirdik ve bugün hammadde sağlayandan son kullanıcıya kadar zincirin tüm halkalarına hakimiz.”

Sektörün büyümesini destekliyoruz

Türkiye’nin, her ne kadar hammadde bakımından zengin olmasa da, orman ürünleri alanında köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Hasan Yıldız, sektörde faaliyet gösteren çok sayıda şirket ve üretici olduğuna dikkat çekiyor. Yıldız, “Bizim sektörümüzün güçlü olması beraberinde birçok sektörü etkiliyor. İnşaat sektörümüzün, mobilya sektörümüzün bu kadar başarılı olmasında orman ürünlerinin çok büyük katkısı var. Yıldız Entegre olarak ürün kalitemiz, ürün çeşitliliğimiz ve güçlü satış ağımızla sektörün büyümesini destekliyor ve yolunu açıyoruz” yorumlarını yapıyor.

Yıldız Entegre olarak sektörün yolunu nasıl açtıklarını Hasan Yıldaz’dan dinledik:

Her aile üyesi bir sektörde uzmanlaşmak zorunda

“Türkiye’de, hatta dünyada aile şirketlerinin ömrünün uzun olmadığını araştırmalar ortaya koyuyor, hatta üç nesli gören şirket sayısı oldukça az. Biz, şu anda beşinci neslin aramıza katıldığı bir grup olmayı, amatör ruhla ancak profesyonel bir bakış açısıyla çalışmaya borçluyuz. Aile şirketi olmak hantallaşmış yapılar yerine, daha hızlı hareket edebilme yeteneği veriyor. Aynı zamanda birbirine kenetlenmiş, aile olmanın sorumluluklarıyla hareket eden bir geleneğimiz var. Bu yaklaşımımız iş hayatında da sürüyor ancak aile içindeki hiyerarşiyi iş hayatımıza yansıtmıyoruz, profesyonelliğimizi koruyoruz. Örneğin Yıldızlar Yatırım Holding’de görev yapan her aile üyesi mutlaka bir sektör ve bir disiplinde uzmanlaşmak zorundadır. Birimiz orman ürünleri sektörünün her ayrıntısına hakimizdir, bir diğerimiz demir çelik… Bu, uzun yıllardır sürdürdüğümüz ve verimli çalışmamızı sağlayan bir aile geleneği.”

120 yıllık iş kültürümüzü günümüz teknolojisi ile birleştiriyoruz

“Biz geçmiş ile geleceği aynı potada harmanlamayı tercih ediyoruz. Yani 120 yılı aşkın iş kültürümüzü günümüzün teknolojisiyle birleştiriyoruz. İşte bu nedenle bir süredir Yıldız Entegre bünyesinde dijital dönüşüm çalışmalarına başladık. Dijital dönüşümü yurt içi ve yurt dışı bayilerimiz, müşterilerimiz, çalışanlarımız ve bireysel tüketicilerimizin dünyasına dokunacak şekilde planladık. Örneğin tüm bayilerimiz kurduğumuz dijital platform üzerinden tüm sipariş işlemlerini yapabiliyor, dijital katalog üzerinden bütün ürün portföyüne tek tuşla erişip 3D olarak deneyimleyebiliyor. Müşterilerimiz için hazırladığımız aplikasyonumuz sektörümüzde bir ilk olarak nitelendiriliyor.

Geleceğimizi daha iyi temeller üzerine inşa etmek için kurumsal dönüşüm projesi olan Pusula adlı büyük projeyi hayata geçirdik. İnsan kaynaklarından üretime, pazarlamadan ürün geliştirmeye birçok alanda dönüşümün başlamasının yanı sıra Sabancı Üniversitesi ile kurduğumuz Akademi Yıldız’da Sabancı Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri ve şirketimizin yöneticileri tüm çalışanlarımızı kapsayacak eğitimler veriyor. Burada hem geleceğin yöneticilerini yetiştiriyoruz hem de mesleki olarak donanımlarını artırmalarını sağlıyoruz.”

Trendleri takip eden değil belirleyen bir şirketiz

“Trendleri takip eden değil, belirleyen bir şirketiz. Bu nedenle Endüstri 4.0 çalışmalarımıza çok önceden başladık. Hem Türkiye’deki üretim tesislerimizi bu çağın gereklerine göre modernize ediyoruz hem de yeni fabrikalarımızı Endüstri 4.0’ın gerektirdiği biçimde inşa ediyoruz. Endüstri 4.0 daha fazla hız, daha fazla verimlilik ve sıfır hata payı sağlıyor. Ancak her şeyin başı insan, biz bir yandan otomatize olurken bir yandan da çalışanlarımızı bu çağın gereklerine göre eğitiyoruz.”

Teknoloji çağındayız, ama yüzyüze iletişim çok önemli

“Çocuk yaşlarda babamın yanında çalışırken onun da bize duyduğu güvenin bir sonucu olarak önemli sorumluluklar üstlendim. Hatta lise yıllarımda babam kasanın anahtarını bile bana ve kardeşime teslim ederdi. Bana her zaman sahada olma sorumluluğu yüklendi, müşterilerimizle yakın ilişkiler kurdum. İşyerinden çok müşterilerimizin yanında olduğum, onları dinlediğim dönemler oldu. Bugün de mesaimin çoğunu hem müşterilerimizi hem satışı anlamaya çalışarak çalışanlarımızla geçirmeyi tercih ediyorum. Onları dinliyorum, gözlem yapıyorum ve yönlendiriyorum. Evet, bugün teknoloji çağındayız ama ben hala yüz yüze iletişimin çok önemli olduğunu düşünüyorum, o nedenle sürekli seyahat halindeyim. Konuşmaktan daha çok dinlemeyi ve önemli noktalarda devreye girmeyi tercih ederim.”

“Made in Europe” etiketi ile üretim yapıyoruz"

Bizim en önemli hedefimiz global bir üretici, marka olmak. Dünyanın birçok yerine markalarımızı ihraç ediyoruz, dünyanın farklı ülkelerinde yatırım yapıyoruz. Uzun zamandır ABD’de, bize hammadde tedariğimizde büyük avantaj sağlayan limanlarımız var. Buna 2018 yılında Romanya ve Slovenya’daki üretim tesislerimizi ekledik. Farklı coğrafyalarda 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Geniş bir yurt dışı bayi ağımız var. Dijital dönüşüm çalışmalarımızı yurt dışı bağlantılı olarak da sürdürüyoruz. ‘Made in Europe’ etiketi ile üretim yapıyoruz. Yeni yatırım olarak ise Rusya gündemimizde olan bir konu.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar