“Yolda bir yerlerde eşit olduğumuzu unuttuk”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye'de cinsiyet eşitliği ve kadının ekonomik güçlenmesini destekleyen çok sayıda STK ve girişim var. Fakat genel tabloya bakıldığında sonuç değişmiyor. Ülke olarak, kadının istihdama katılımında ve üst düzey yönetimdeki oranında gerilerdeyiz. PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Satun Olsun’a göre, bu sonuçtaki temel sorun; “Yolda bir yerlerde kadın-erkek eşit olduğumuzu unutmuş olmamız.” Olsun, “Ülkemizde istihdama katılabilecek yaştaki 60 milyon nüfusun 30 milyonu kadın. Fakat; 30 milyon kadının 20 milyonu ev işleri, emeklilik, engelli ve iş aramama gibi sebeplerle işgücüne katılamıyor. Türkiye’de sadece 8 milyon 900 bin kadının çalıştığını düşünürsek, gelişmiş ülkeler düzeyinde rekabet etmek için ne kadar önemli bir kaynağı kullanamadığımızı görüyoruz. İşte bu bilinç düzeyindeki artış toplumun her kesiminde pozitif bir etkiye neden oluyor. Kadınların bu hayata; ister iş isterse sosyal yaşama ne kıymetli şeyler katacağını ülke olarak adeta yeniden hatırlıyoruz” diyor.

İş yaşamındaki kadınların öncelikle kendi aralarındaki network ve işbirliğini güçlendirerek, gelişim ve ilerlemesini sağlamayı amaçlayan PWN Global 2003 yılında Paris’te kurulan, zamanla kapsamı Avrupa’yı aşan ve şu anda Orta Doğu, Amerika ve Güney Amerika’da yayılmaya başlayan bir iş profesyonelleri ağı.

Kendini “global bir hareket” olarak tanımlıyor. 4 binin üzerinde üye ve 90’dan fazla ulustan temsilcisi bulunuyor. Şehir ağları şeklinde büyümeyi tercih ediyor ve şu anda 29 şehirde faaliyet gösteriyor. İstanbul 2013 yılında bu global ağa katılmış. PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Satun Olsun, “PWN, küresel yetenek havuzunun yüzde 100’ünden faydalanmanın daha mutlu ve ekonomik olarak daha sürdürülebilir bir toplum yaratacağına inanıyor” diyor.

İstanbul stratejik şehirlerden biri

Olsun, PWN Global’in, İstanbul’u ağ oluşturmak için, stratejik şehirlerden biri olarak belirlediğini söylüyor. Bu nedenle, global kurumsal üyelerinden bu oluşum için destek istenmiş. Aralarında global kurumsal üyelerin kadın liderlerinin de olduğu, İstanbul’daki yerli ve yabancı firmaların kadın yöneticilerinden yaklaşık 40 kadın lider bir araya gelerek, 2013 yılının Ekim ayında PWN’i kurmuş. Aylin Satun Olsun, “PWN küresel bir ağ. Amacı, iş yaşamındaki kadınların öncelikle kendi aralarındaki network ve işbirliğini güçlendirerek, gelişim ve ilerlemesini sağlamak. Biz kendimizi bir liderlik platformu olarak tanımlıyoruz. Misyonumuz, hem iş hayatında hem sosyal hayatta cinsiyet dengeli liderliğin gelişimini desteklemek. Kadın liderler PWN İstanbul platformuna katılarak öncelikle yalnız olmadıklarını, benzer sorunlarla karşılaşan farklı çözüm yolları ile mücadele eden kadınlarla tanışma imkânı buluyor. Rol model olan kadın liderleri gören gençler ilham alıp, kendi hedeflerini belirlerken daha cesur olabiliyorlar” bilgisini veriyor.

PWN İstanbul, 17’si kurumsal olmak üzere, toplamda 350 üyeye sahip. Üye profilinin yüzde 70’i kurumsal hayatta orta ve üst düzey kadın profesyonel, yüzde 30’u ise mikro ve orta ölçekli kadın girişimcilerden oluşuyor. PWN İstanbul ağında, meslek gruplarına göre ayrı networking alanları bulunuyor. PWN İstanbul’un aynı zamanda 11 erkek üyesi var.

Olsun’un verdiği bilgilere göre, PWN toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda dengeli bir liderlik haritası için erkeklerin de sürece dahil olması gerektiğine inanıyor. Aylin Satun Olsun çalışmalarını şöyle anlatıyor: “PWN İstanbul tarafından 40 CEO’nun katılımı ile bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Türk ve yabancı CEO’ların katıldığı toplantının sonunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleyen CEO’lar Manifestosu oluşturuldu. Örnek CEO’ları kamuoyuna tanıtmak ve fırsat eşitliği hareketine ivme kazandırmak amacıyla PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar Hareketi hayata konuldu. İlk etapta 100 CEO’ya ulaşmayı hedefliyoruz. Öte yandan toplumsal önyargıları kırmak için reklamlar kritik bir öneme sahip. Reklamlarda kadının evde değil toplumsal alanda, iş yaşamında görünmesini ve rol sahibi olmasının önemini vurgulamak lazım. Bu kapsamda Reklamverenler Derneği ile bir işbirliği anlaşması imzaladık.”

Aylin Satun Olsun’un dediği gibi, “toplumsal cinsiyet eşitliği için farkındalık yaratmak ve değişim tetikleyici projeler üretmek gerek.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar