Hazine garantili KGF kefaletli kredide hızlı başlangıç yapıldı

Mevzuat altyapısı tamamlanan Hazine garantili Kredi Garanti Fonu kefaletli 250 milyar TL'lik kredi programı hızlı başladı. Alınan bilgiye göre 91 bin 632 işletme içinde son bir haftada kefalet verilen işletme sayısı 39 bin 4, verilen kefalet tutarı da 20.2 milyar TL'ye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hükümetin, KOBİ'lerin finansmana erişim sürecini kolaylaştırma sürecinde, Kredi Garanti Fonu'nun Hazine ve ortak bankalarla işbirliğiyle güçlendirilmesi yönünde aldığı karara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının 10 Mart 2017'de yayınlanmasının ardından, bunun uygulanmasına yönelik protokol de 20 Mart'ta Hazine ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalandı.

KGF desteklerinde yeni bir dönemin başlamasını sağlayan protokole, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ile KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli imza attı.

Kredi için başvuru bankalara yapılacak

Yeni dönemde, şirketler doğrudan bankalara başvurarak kredi kullanabilecek. İhracatçılar için kefalet yüzde 100 oranında olacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, programın kredi yeniden yapılandırılması için de geçerli olacağını açıklarken, "Bankaların zor durumda olan ama iş planı bulunan, imalat yapan, ihracatçı olan firmalara el uzatmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, programı basit ve hızlı bir şekilde tasarladıklarını belirtti. Krediden yararlanmak isteyen şirketin bankaya başvuracağını, bankanın incelemesinin ardından uygun görmesi halinde KGF'ye bildirimde bulunacağını ve KGF'nin de 1 gün içinde kefalet tesis edeceğini belirten Şimşek, "Portföy garanti sistemi olarak adlandırdığımız bir model belirledik. Sistem bu yolla son derece hızlı ve basit, bürokrasiden uzak olacak" dedi.

Kim ne kadar kredi alabilecek?

Şimşek, KOBİ'lerin 12 milyon TL'ye kadar, KOBİ tanımı dışındaki şirketlere ise ihracatçı olsun ya da olmasın 200 milyon TL'ye kadar kredi verilebileceğini belirtti.

KOBİ'lerin 12 milyon TL'ye, KOBİ olmayanların ise 50 milyon TL'ye kadar olan kredi taleplerinin aynı gün içinde yanıtlanacağını belirten Mehmet Şimşek, maliyetin düşürülmesi için de kefalet komisyon oranının onbinde 3'e (yüzde 0.03) indirildiğini bildirdi.

İhracatçı ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan KOBİ ve KOBİ olmayan şirketlere yüzde 100 oranında kefalet verilecek. KOBİ'lerin kefalet oranı yüzde 90 olacak. KOBİ dışı firmalar için ise kefalet oranı yüzde 85 olarak belirlendi. İşletme kredileri için azami 1 yıl olmak üzere ödemesiz dönem uygulanabilecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sektör ile görüşerek her bir bankaya limit tanıdıklarını belirterek, kredi kullanımının kolay olarak işlemesini beklediklerini açıkladı. "Abartılı teminat talebini doğru bulmuyoruz" diyen Mehmet Şimşek, taşınır rehni gibi teminat araçlarında reformlar yapıldığını da vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi faizlerinin niteliğine, miktarına, başvuranın risk durumuna göre değişebildiğini, hatta bankadan bankaya farklılıklar bulunduğunu hatırlatarak, uygulamanın bankaların rasyolarına olumsuz etki etmediği için faizlere de etki etmesini beklediklerini vurguladı.

Tahsili gecikmiş alacakta oran yüzde 7'ye çıktı

Bankacılık sisteminin tahsili gecikmiş kredi alacağı oranının halen yüzde 3'ler seviyesinde olduğunu belirten Mehmet Şimşek, tasarladıkları sistemde bu oranın yüzde 7'ye kadar olan kısmının Hazine'nin garantisi altında olduğunu, bunun da toplam miktarının yaklaşık 25 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Bu riskin tamamının gerçekleşmesini beklemediklerini açıklayan Şimşek, olası risk gerçekleşmelerinin de yıllara dağılacak biçimde oluşacağının altını çizdi.

Alınan bilgiye göre toplam 77 bin 6 işletme içinde son bir haftada kefalet verilen işletme sayısı 28 bin 210'a, verilen kefalet tutarı da 14.8 milyar liraya ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir