550 yıllık Zeynel Bey Türbesi taşınıyor

Hasankeyf'te inşa edilen Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olan Zeynel Bey Türbesi taşınıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde inşa edilen Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla su altında kalacak yaklaşık 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması işlemi başladı.

Taşıma işleminde, 8 adet "Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı" (SPMT) kullanılıyor.

Türbenin yeni yerine yaklaşık 5 saatte taşınması hedefleniyor.

Taşınan en eski yapı

Taşıma işlemini gerçekleştiren ER-BU İnşaat firmasının yetkilisi İnşaat Mühendisi Oğuz Çetin yaklaşık 16 ay proje aşaması sürdüğünü, alt yüklenici olarak Bresser firmasından teknik destek aldıklarını söyledi.

Çetin, dünyada iki çeşit yapı taşıma sistemi kullanıldığını, türbenin taşınmasında Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) tercih ettiklerini kaydetti.

Yaklaşık 6 aylık uygulama süresinin ardından iki kilometrelik taşıma yolu yaptıklarını aktaran Çetin, "Türkiye'de ilk defa bu kadar yüklü tonajlı bir araç ilk defa karayolunun üzerinden geçecek. Yapının tarihi 555 yıl öncesine kadar dayanıyor. Dünyada bu zamanda kadar böyle eski bir yapı taşınmamış. Bizim de bu iş ilk tecrübemiz oldu. Bundan sonra yapının kaldırılmasında ve taşınması konusundaki tecrübemizi başka işlerde de hayata geçirmek istiyoruz." diye konuştu.