Artium Sanatevi’nden 'Yaz Müzayedesi'

316 lot eserin satışa sunulacağı mezat, yarın HyattRegency’de gerçekleştiriliyor. Müzayedeninkataloğunda resim ve hat sanatı örnekleri ağırlıkta

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Artium Sanatevi, bu hafta, klasik; modern ve çağdaş sanat eserleriyle Osmanlı hat sanatı örneklerini koleksiyonerlere sunacağı bir Yaz Müzayedesi düzenliyor. Artim Sanatevi’nin 96. müzayedesi olan etkinlik, yarın, Hyatt Regency’de saat 18.00’de başlıyor. Toplam 316 lot eserin satışa sunulacağı müzayedenin muhammen bedeli en yüksek eseri nadir rastlanan IV. Mustafa tuğralı bir ferman. 140’a 51 santimetre boyutlarındaki 27 Cemaziyelahir 1222 (1 Eylül 1807) tarihli ferman 90 bin lira muhammen bedelle alıcı bekliyor. Yaz Müzayedesi’nde ayrıca; I.Mahmut dönemine ait Celi Divan ile yazılmış, 127’ye 47 santimetre ebatlarındaki 1143 (1730) tarihli fermansa 70 bin liradan alıcı bekliyor. Müzayedenin kataloğunda I. Abdülhamit ve III. Selim’e ait birer ferman da yer alıyor. Her iki ferman da 45’er bin lira muhammen bedelle alıcılara sunuluyor. 

Müzayedede fermanların yanı sıra resmimizin önemli isimlerinin tabloları da satışa sunuluyor. Resmimizde figüratif dışavurumcu anlatımıyla özel bir yeri olan Orhan Peker’in “Gülibik-Horozlu Çocuk” konulu kağıt üzerine pastel, 66,5’a 48 santimetre ölçüsündeki eseri, müzayedenin tablolar arasında muhammen bedeli en yüksek olan parçası. Yapıt, 70 bin liradan alıcı bekliyor. 

1.Haziran 2011 tarihinde AÇEV yararına düzenlenen “Geleceğe Yirmi Açı” Projesi nedeniyle Alaettin Aksoy tarafından yapılan heykel de müzayede kataloğunda yer alıyor. Üzerinde Nâzım Hikmet’in “Çocuklar öldürülmesin / şeker de yiyebilsinler” dizeleri yazılı olan eserin açılış fiyatıysa 60 bin lira. 

Müzayede öncesi Teşvikiye’deki Artium Sanatevi’nde görülebilen eserler arasında; Halil Paşa imzalı, “Atatürk Heykeli-Ankara” konulu tuval üzerine yağlıboya, arkasında İktisat Bankası T.A.Ş etiketi bulunan bir tablo da yer alıyor. 69’e 50 santimetre boyutlarında olan tablo 45 bin liradan koleksiyonerlere sunuluyor. 1914 Grubu temsilcilerinden olan Namık İsmail’in “Beylerbeyi Sahili” konulu 45 bin liradan satışa çıkan peyzajı da kataloğun öne çıkan eserleri arasında yer alıyor. 

Yaz Müzayedesi’nde iki adet Sami Yetik tablosu da var. Koleksiyonerler mezatta, “Ankara Saman Pazarı” konulu; eski Türkçe imzalı; prestuval üzerine yağlıboya 31’e 24 santimetre ölçüsündeki eseri 45 bin liradan, eşi Belkıs Hanım’ı oda içinde betimlediği; imzalı; ahşap panel üzerine yağlıboya; 40’a 33 santimetre ebadındaki tabloyuysa 38 bin liradan edinme olanağı buluyor. Müzayedede ayrıca; Adnan Varınca, Avni Arbaş, Bedri Baykam, Cihat Burak, Elif Naci, Eren Eyüboğlu, Eşref Üren, Fabius Brest, Hamit Görele, Hüsamettin Koçan, İbrahim Safi ve Sabri Berkel'in de aralarında bulunduğu sanatçılarımızın eserleri yeni sahiplerini bekliyor.

Resim-heykel koleksiyonerlerine sunulanlar...
Orhan Peker’den “Gülibik” :
70 bin TL 
Alaattin Aksoy’dan “Heykel”: 60 bin TL
Namık İsmail’den “Beylerbeyi Sahili”: 45 bin TL 
Sami Yetik’ten “Ankara Saman Pazarı”: 45 bin TL
Halil Paşa’dan “Atatürk Heykeli- Ankara”: 45 bin TL 
Bedri Baykam’dan “Sahil ve Tekneler”: 38 bin TL 
Ergin İnan’dan 'Haghia Sophia': 38 bin TL 
Sami Yetik’ten “Sanatçının Eşi Belkıs Yetik”: 38 bin TL
Özdemir Altan’dan 'Soy Ağacı': 28 bin TL 
Balkan Naci İslimyeli’den “Okula Gidememiş Çocuklar”: 28 bin TL
François Claude Hayette’ten “Yedikule Surları”: 28 bin TL 
Avni Lifij'den "Tekneden Görünüm": 25 bin TL 

Diğer önemli eserler...
IV. Mustafa’nın bir fermanı:
90 bin TL
I. Mahmut’ın bir “Celi Divanı Ferman”ı: 70 bin TL 
Ahmed Sadi'den "Hilye-i Şerif": 60 bin TL 
I. Abdülhamid’in bir fermanı: 45 bin TL
III. Selim’in bir fermanı: 45 bin TL
Osman Kamil’den 'Hilye-i Şerif': 18 bin TL 
Sûfi zade Hasan Vefâ Sünbülî’den “Celi Talik Levha”: 18 bin TL
A. Rakım’dan “Talik Levha”: 18 bin TL
Kazasker Mustafa İzzet’ten “Ali-Fatıma” hattı: 15 bin TL 
Mahmud Celaleddin’den “Sülüs Levha”: 15 bin TL