Bir kültür gezisi kitabı: Kalk Gidelim Kapadokya

Araştırmacı, seyahat kültürü yazarı, belgesel yapımcısı ve yönetmeni Esra Alkan "Seyahat Nasıl Edebiyat Olur" adlı söyleşi ve "Kalk Gidelim Kapadokya" kitabının imza gününde okurlarla buluştu.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyoğlu Yüksek Ticaretliler Marmara Lokali'nde okurlarıy­la bir araya geldi. Yazar ile okurlar arasında interaktif bir etkileşim olurken, salonda sık sık kahkaha sesleri de yükseldi. Söyleşide ko­nuşan Alkan, seyahatin bir edebi­yata dönüşmesinin ardında mut­laka derin bir kültür bulunması gerektiğini de ifade etti. Alkan ‘En bildiğimizi sandığımız yerlerin bi­le hep bir bilinmeyeni muhakkak vardır. Kaç milyon yıldır var peri­bacaları, nasıl oluşup çıkmış orta­ya ve neden bu denli yaygın Kapa­dokya’da? Hepsi birbirinin benze­ri mi peribacalarının? Severler mi birbirlerini yoksa çatlarlar mı ha­setlerinden? Başta Nevşehir, biraz Kayseri, biraz Aksaray, biraz Niğ­de, azıcık Kırşehir illerini anladı­ğımız Kapadokya’ya kim ve neden “Güzel Atlar Ülkesi” demiş? Yal­nızca yazın mı gezilir Kapadokya? Benden duymuş olun: Peribacala­rı, onları görmeye hiçbir şey oku­madan gelenleri de kolayca ayırt ediyor’’ diye konuştu. ‘Seyahat sa­nata dönüşebilir’ vurgusu yapan Esra Alkan konuşmasını şöyle sür­dürdü: Gidip gördüğümüz her şe­yin içinde evrenin işleyişi var. İşte o gördüklerini içine taşınabilirsen, tetiklenen hayâl gücü, ressamın fırçasında resim olur, felsefesini kurup yazan yazarında kitap, vi­zörden bakan göz için belgesel… Benim ürünüm de Kalk gidelim ki­tapları. Ancak kültürü olan bir se­yahat edebiyata dönüşebilir. Tıpkı insanlar gibi. Bir şeyi üretmek isti­yorsak önce kültürünü kendimiz­de oluşturmamız gerekmez mi? Bütün dünya ülkem. İşte ben o ör­tüyü kaldırıyorum, kültürlerin al­tına eğilip bakıyorum.

Büyüleyici bir dünya

Esra Alkan, Can Çocuk’tan çıkan Düzce, Varlık Yayınları’ndan çıkan Rize, Mardin, Sinop, Ahlat, Tokat, Edirne, ve Çanakkale’den sonra serinin yeni kitabı olan "Kalk Gi­delim Kapadokya" ile okuyucula­rı Kapadokya'nın dünyasına gö­türüyor. Alkan, Kapadokya'nın doğal ve tarihi güzelliklerini pe­ribacalarının dilinden anlatarak bölgeye dair yepyeni bir bakış açı­sı sunuyor. Kitap ellerinde Kapa­dokya’ya gidecek seyahatseverle­re farklı bir gözle bakacakları tüm köy kasaba ve ilçeleriyle birlikte komple bir Nevşehir sunuyor. Ki­tapta Alkan, Kapadokya'yı sade­ce bir turist destinasyonu olarak değil, bir tarih ve kültür hazinesi olarak da ele alıyor. Peribacaları­nın oluşumundan bölgede yaşa­yan uygarlıklara kadar Kapadok­ya'ya dair bilinmeyenleri okurlar­la paylaşıyor. Kitap okuyanlarına Kapadokya yolculuğunda bize “li­monluk”lardan, “ayça”dan; ilk be­yin ameliyatının yapıldığı, keçiy­le koyunun ilk kez evcilleştirildi­ği höyükten; Orta Anadolu’nun on bin beş yüz yıllık bilinen eski kö­yünden duyulmamış daha nicele­rinden bahsediyor.