Dünyanın çağdaş sanatı Haliç’te

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İlki geçen yıl gerçekleştirilen çağdaş sanat fuarı ArtInternational’ın ikincisi, bu hafta sonu sanatseverlerle buluşuyor. Dyala Nusseibeh’in yönetmenliğinde, Stephane Ackermann’ın sanat yönetmenliğinde hazırlanan etkinlik, 26-28 Eylül tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. 

Fuara; İstanbul’dan Leyla Tara Suyabatmaz (Rampa Galeri) ve Yeşim Turanlı (Pi Artworks), Viyana’dan Ursula Krinzinger (Galerie Krinzinger), Paris’ten Olivier Belot (Yvon Lambert) ve New York’tan Leila Heller’dan (Leila Heller Gallery) oluşan seçim komitesinin Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgede yaptıkları değerlendirme sonucu, 24 ülkeden toplam 80 galeri katılıyor. Bu yıl ayrıca, Pearl Lam ve Edouard Malingue gibi Uzakdoğulu galeriler de ilk kez İstanbul’a geliyor. 

Geçen yıl 15 bin kişinin gezdiği, 21 milyon Euroluk satışın yapıldığı ArtInternational, dünyanın önemli sanat fuarlarındaki ortaklıklarıyla tanınan Angus Montgomery ile ülkemizin fuarcılık şirketlerinden Fiera Milano İnterteks’in işbirliğiyle yapılıyor. 

ArtInternational’a İngiltere’den katılacak Berloni Gallery, Filistinli sanatçılar Steve Sabella ve Hani Zurob’un son dönem çalışmalarını getiriyor. Bulunmuş objelerle yaptığı ve origami tekniğini andıran 2 ya da 3 boyutlu çalışmalarıyla sokak sanatına heykeli dahil eden Clemens Behr’in işleri ise Almanya’dan Circle Culture Gallery’nin standında sergileniyor. Galeri ayrıca, günümüz pop art sanatının ünlü ismi Stefan Strumbel ve fuarların gözde genç sanatçısı Katrin Fridriks’in çalışmalarını da İstanbul’a taşıyor. 

Belçikalı ünlü galeri Deweer’ın koleksiyonu ise iki ünlü ismi bir araya getirecek: Jan Fabre ile 1988 Turner Prize ödüllü İngiliz heykeltıraş Tony Cragg. Cragg’in bir diğer işi de İsveçli galeri Anderson: Sandstrom’ün koleksiyonunda izlenebiliyor. Barcelona’dan katılan ADN Galleria ise, geçen yılın ilgi gören sanatçılarından Carlos Aires’in son işleriyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 
Fuara katılacak tanınmış galerilerden biri de Andipa. Sanatseverler Andipa’nın standında Andy Warhol’dan David Hockney’e, Banksy’den Damien Hirst’e, günümüz sanatının ikonlaşmış isimlerinin işlerini bir arada görme fırsatı buluyor. 

ArtInternational’ın merakla beklenen isimlerinden biri de sanat dünyasında “Görünmez Adam” olarak tanınan Çinli sanatçı Liu Bolin. İşleri Türkiye’de ilk kez sergilenecek ve Galerie Paris-Beijing standında yer alacak sanatçı, kamufl ajı bir sanat eylemine dönüştürüyor ve kendini, seçtiği bir fonla aynı desene boyayarak gizleniyor. 

ArtInternational’ın Türkiye ayağında ise 12 galeri yer alıyor. Galeri Manâ, NON, Pi Artworks, PİLOT, Rampa, ArtSümer, x-ist ve Galeri Zilberman gibi geçen yıl da katılmış galerilerin yanı sıra Dirimart, Galeri Nev, Rodeo ve Sanatorium da sanatçılarıyla fuardaki yerlerini alıyor. Art International, 26-27 Eylül tarihleri arasında 12:00–20:00, 28 Eylül Pazar günü ise 12:00–18:00 saatleri arasında sanatseverlerin ziyaretlerine açık. Fuarın biletleri günlük tam 30 TL, 3 günlük tam 60 TL, 3 günlük öğrenci 15 TL. Biletler Biletix’te.

Anish Kapoor ve Miró’nun işleri de var

ArtInternational’da sanatseverlerin yoğun ilgisinin beklendiği standlar arasında Lisson Gallery ve Robert Miller Gallery de yer alıyor. Geçen yıl fuarda en yüksek satışlardan birini gerçekleştiren Lisson Gallery, İstanbul’a bir kez daha Anish Kapoor’un işlerini getiriyor. Galeride ayrıca Marina Abramovic ve Ai Weiwei’nin de işleri izlenebiliyor. Robert Miller Gallery’nin standı ise Diane Arbus, Lee Krasner, Herbert List, Yayoi Kusama, Willem Oorebeek ve Patti Smith gibi ünlü isimlerden oluşuyor. Fuarda işlerini görebilme şansını bulacağımız dünyaca ünlü sanatçılardan biri de, Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miró. Parisli Galerie Lelong’un standında bronz heykelleri ve kâğıt üzerine çalışmaları sergilenecek sanatçının 2 metrelik “Statue” adlı heykeli de, Haliç Kongre Merkezi’nin terasına, fuarın “By The Waterside” bölümüne yerleştiriliyor. “By The Waterside”da Joan Miró’nunki dışında 7 heykel daha sergileniyor. Bölümde; Mario Mauroner Gallery’den Jaume Plensa’nın, Pi Artworks’ten Osman Dinç’in, Weingrüll’den Benjamin Appel’in, Lisabird Gallery’den Karl Karner’ın, Rosenfeld Porcini’den Keita Miyazaki’nin, Louise Alexander’dan Laurent Bolognini’nin ve Leila Heller’dan Steven Naifeh’in eserleri görülebiliyor.