Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi bilim ve sanatı buluşturuyor

HUPALUPA Expo'da düzenlenen "Body Worlds: Animal Inside Out-Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi", hayvanların bedenlerinin bilinmeyen özelliklerini ve biyolojik yapılarını sanatsal bir perspektifle sunarak ziyaretçilerini etkileyici bir safariye çıkarıyor. Sergi, yoğun ilgi üzerine 4 Şubat 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ataşehir Metropol İstanbul'un HUPALUPA Expo alanında yerini alan, dünyanın en kapsamlı hayvan anatomi sergisilerinden olan "Body Worlds: Animal Inside Out-Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi", açıldığı ilk günden itibaren ilgiyle karşılandı.

Sergi, artan ziyaretçi talebi üzerine 4 Şubat 2024 tarihine kadar uzatıldı ve hayvanların bedenlerindeki sırları sanatsal bir bakış açısıyla ortaya koyuyor. "Hayvan derisi ve kürkünün altında ne var?" sorusuyla yola çıkan sergi, meraklılarına anatomik bir keşfe çıkmaları için ilham veriyor. Ülkemizde bulunmayan fil ve zürafa gibi farklı coğrafyalardan canlıları bir araya getirerek ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Sergide, bilim ve sanat tutkunları 100'den fazla hayvanın kemik yapısını, kaslarını, sinir sistemini ve organlarını yakından inceleme şansı buluyorlar. Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi, zürafadan file, köpekbalığından ahtapota kadar geniş bir yelpazedeki muhteşem canlıların karmaşık biyolojisini keşfetme fırsatı sunuyor. Sergi, 7'den 70'e her yaştan ziyaretçinin hayvan anatomisini kolayca anlayabileceği şekilde tasarlanmıştır.

Hayvanların iç dünyası, çürümeyi durduran plastinasyon tekniği sayesinde detaylı bir şekilde sergileniyor. Serginin arkasındaki isim olan bilim insanı Prof. Dr. Gunter von Hagens, özellikle vurguluyor ki bu çalışma için hiçbir hayvanın öldürülmediği ya da zarar görmediği. Sergi, sadece bilim ve anatomiyi değil aynı zamanda sanat ve merakı bir araya getirerek, doğanın derinliklerine göz atmaya istekli herkes için muazzam bir fırsat sunuyor. Ziyaretçiler, hayvanların iç dünyasına benzersiz bir bakış açısıyla tanıklık ederken, bilimin ve sanatın etkileyici buluşmasına şahitlik ediyorlar.

Plastinasyon, kas ve damar yapısını koruyor

Hupalupa İcra Kurulu Üyesi Merve Timurlenk Şengül, “Plastinasyon, hayranlık uyandıracak bir teknik. Hayvanları orijinal dokusu, kas ve damar yapısıyla sonsuza kadar korumak mümkün hale geliyor. Bu işlem büyük bir emek ve maliyet gerektiriyor. Örneğin filin plastinasyonu 3.5 yıl sürdü ve 8 kişi sadece bu fil için çalıştı. Sergi bir ülkede bittiğinde evine dönüyor ve bakımdan geçip yeni yolculuğuna çıkıyor. Serginin iki hedefi var. Bir bilim insanı eliyle Bir bilgi bankası gibi işlev görmek. Ve anatomi biliminin alt başlığı olarak hayvan anatomi bilimini sanatla birleştirerek kitlelerle buluşturmak

Serginin ikinci hedefi de farkındalık yaratabilmek. Sergiyi Türkiye’ye getirmek 1.5 yıl sürdü. Artist isimli Gorilin ve Samba adlı filin öyküsü de ilgi çekici. Samba çok uzun yıllar yaşadığı için karşılaştığı kazalar da geçirdiği hastalıklar da not edilmiş. Şu an dünyada bir fili, bir gorili veya bir zürafayı bir bütün olarak ancak bu sergide görebilirsiniz” dedi.

Hayvanlardaki detaylar ziyaretçileri etkiliyor

Şengül sergi mekanı hakkında görüşlerini ise “Sergi için ilk şart mekânın fiziki şartları ile lokasyonu idi. Bir anlamda zürafa ve filin yüksekliğini rahatlıkla konumlandırabilecek bir yer bulamadık ve mevcut alan en ideal sergi alanı oldu. Sergi 22 günlük bir emek sonucunda açılışa hazır hale getirildi. Mekânda sergi tasarımını da tümüyle kendi ekipleriyle yaptılar. Bizim için en ilgi çekici gün iki parça halindeki fili sabah geldiğimizde ayağa kalkmış olarak görmek oldu. Sergilenen hayvanların heybetinden bazen de minik bir ayrıntısından etkilenmemek mümkün değil. Sergi sürekli ziyaretçiyi sürprizle karşılayan bir tasarımla hazırlandı. Serginin gizemli bir tasarımı var. Ziyaretçileri devekuşu ile karşılıyorlar ve fil ile veda ettiriyorlar. Sergi kendi içinde canlıların anatomik farklılıklarına göre bir kurguyla ziyaretçiyle buluşuyor. Aynı zamanda insan anatomisi ile diğer canlılar arasındaki benzerliklere de dikkat çekiliyor. Bu canlılar hayvanat bahçelerinden bağış usulüyle toplanıyor. Burada ki hayvanların tümü doğal yollarla yaşamını kaybetmiş hayvanlar. Herhangi bir canlıya zarar verilmesi söz konusu değil. Diğer şehirlerden gelen talepleri de dikkate alıyoruz” sözleriyle açıkladı.