Koç Holding, İstanbul Bienali sponsorluğunu 2026’ya kadar uzattı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç: 2017’de açmayı umduğumuz Çağdaş Sanat Müzemiz ve Bienal ana sponsorluğumuzla Türkiye’de sanat ortamının gelişimine destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, İstanbul Bienali’ne sponsorluklarını 2026’ya kadar uzattıklarını açıkladı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da ücretsiz olarak cumartesi günü kapılarını açan bienale 2007 yılından bu yana sponsor olan Koç Holding, aynı zamanda, “ücretsiz” ziyaretlerin maliyetini de karşılıyor. Yeni sponsorlukla ilgili olarak, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl ve bienalin düzenleyicisi İKSV’nin Genel Müdürü Görgün Taner’le birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Mustafa V. Koç, “Sponsorluğa 2007’de başladığımızda 10 yıl süreyle bu büyük organizasyona destek sözü vermiştik. 2016’da süremiz doluyordu. Ancak biz desteğimizi Koç Holding’in de 100. kuruluş yılı olan 2026’ya kadar uzatma kararı aldık. Bienali, çağdaş sanatı, özgür düşünceyi ve farklı bakış açılarını temsil etmesi nedeniyle özellikle önemli buluyoruz. 2017’de açmayı umduğumuz Çağdaş Sanat Müzemiz ve Bienal ana sponsorluğumuzla Türkiye’de sanat ortamının gelişimine destek vermeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

“Bienalin, demokrasiyi içselleştirme ve farklı düşünce biçimlerine açık olma fırsatı sunduğunu” belirten Mustafa Koç, şöyle devam etti: “İstanbul Bienali, dünyanın en prestijli çağdaş sanat etkinlikleri arasında gösterilen bir organizasyona dönüştü. Bienal, özü itibariyle farklılıkların ve farklı düşüncelerin yan yana sergilenebildiği bir platform. Sadece sanatsal üretimi görebildiğiniz bir pencere açmıyor. O pencereden önyargısız bakmaya cesaret eden toplumlara demokrasiyi içselleştirme ve farklı düşünce biçimlerine açık olma fırsatı da sunuyor. Bienal çok farklı toplumsal sorunları sanatın diliyle kitleler ile buluştururken, farklı fikirleri sorgulamaya ve düşünmeye de itiyor. Sanat, toplumsal gelişmişliğin en temel göstergelerinden biri. Koç Holding olarak ekonomik ve toplumsal gelişimin bir arada gerçekleşebilmesi için tüm kaynaklarımızı seferber ediyor, kültür sanata verilen desteği önceliklerimiz arasında tutmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Biz sponsorluğa başladığımızda izleyici sayısı 50 binlerdeydi. 2013’te ücretsiz olmasıyla bu rakam 350 bine yükseldi. Bu yıl 500 bine ulaşmasını hedefl iyoruz. Önümüzdeki 10 yıl boyunca devam edecek sponsorluğumuz ile de rakamın çok daha ileriye taşınması en büyük arzumuz. Ne mutlu ki, ikinci bir 10 yıla imza atıyoruz.” 

İş dünyasını eleştiren eserler de var

Bienal sponsorluğunun farklı bir anlayışı, farklı bir bakış açısını gerekli kıldığını belirten Mustafa V. Koç, “Bu da belirli bir olgunluk ve vizyon gerektiriyor. Bienal doğası gereği tartışmaya açık pek çok eser içeren bir platform. Farklı zamanlarda iş dünyasını eleştiren, muhalif, provakatif, toplumsal hassasiyetlere dokunan eserlerle de karşılaştık. Ancak biz, başından itibaren Bienalin içeriğine, sanatçı söylemlerine, eser seçimlerine tabii ki dahil değildik. Normali de budur zaten. 10 yıl önce bunu anlatmak zordu. Bugün böyle eserler sergilenebiliyor ve biz de arkasında durabiliyoruz. Diğer yandan, 10 yılda aldığı yolun, Türkiye’de yeniliklere, değişime ilginin ve farklı olana saygı eğiliminin de bir göstergesi olduğu inancındayım” dedi. 

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner de sponsorluk kararının kendileri için çok sevindirici olduğunu belirterek, “Koç Holding’e teşekkür ediyoruz. Bu destek, sponsorluğun ötesinde stratejik işbirliğine dönüştü. Sürdürülebilirlik çok önemli. İstanbul Bienali gibi aykırı fikirlerin, değişik düşüncelerin birlikte, bir arada sergilendiği bir sanat etkinliğini desteklemek cesaret işiydi” dedi. 

Koç Holding, 14. İstanbul Bienali kapsamında bir dizi etkinliğe de destek veriyor. Bu yıl “TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori” başlığıyla düzenlenen 14. İstanbul Bienali’ni şekillendiren Carolyn Christov-Bakargiev tarafından Süreyya Evren editörlüğünde düzenlenen 600 sayfalık katalog, Bienale katılan sanatçıların özgün çizimlerinin ilk defa bu yayında görülmesine imkan sağlıyor. Katalog’ta ayrıca 1. yüzyıldan günümüze kadar geniş bir tarih aralığından çok çeşitli metinleri kapsayan ve her bir sanatçının seçimleriyle şekillenen antoloji bölümü de bulunuyor

Müze 2017’de açılıyor
Vehbi Koç Vakfı’nın kuracağı büyük müze projesi hakkında da kısa bilgi veren Mustafa Koç, “20 bin metrekarelik büyük bir müze olacak. Yeri Dolapdere’de. Açık yarışma ile mimarlık fi rması seçildi. İnşaata başladık. Vehbi Koç Vakfı’nın çağdaş sanat koleksiyonunu sergileyeceğiz” dedi. İnşaata başlanmasının imar konularında bazı meseleler yüzünden geciktiğini belirten Vehbi Koç Vakfı Kültür Sanat Danışmanı Melih Fereli de bu konularda dik durulduğunu, müze projesinin bölgenin yapısına uydurulması için 40 metre yeraltına inileceğini söyledi. 

'Taşkızak'a fabrika yapmayacaktık'
İstanbul Sarıyer’deki Sadberk Hanım Müzesi’ni taşımak için yer aradıklarını belirten Mustafa Koç, “Yeri uzak. Yeni bir yere taşımak istiyoruz. Yer arıyoruz ama hâlâ bulamadık. Taşkızak’ı istiyorduk, verilmedi. Yıllardır boş, fabrika yapmayacağız, para kazanmayacağız ama olmadı” diye konuştu.