Kuklaların bayramı

Bu yıl 17. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, yarın başlıyor. Tacettin Diker anısına gerçekleştirilen organizasyonla dünyanın her yerinden, farklı yaş gruplarına hitap eden gösteriler konuğumuz olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Her yıl dünyanın dört bir yanından birçok kuklayı ve kukla tiyatrosunu İstanbullularla buluşturan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, yarın, 17. kez perdelerini açıyor. 15 farklı ülkeden 30 kumpanya ve 70 gösterinin yer alacağı festival, kısa bir süre önce yitirdiğimiz Karagöz ve kukla ustası Tacettin Diker anısına gerçekleştiriliyor. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde hazırlanan 17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’ni 26 Ekim’e kadar takip etmek mümkün. 

Fransız Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Cervantes Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, forum İstanbul, Marmara Forum, Aksanat, Cadde Bostan Kültür Merkezi, Oyuncak Müzesi ve Küçük Sahne’nin desteğiyle gerçekleştirilen festival, dünya kukla geleneğini ve kukla sanatının bugün dünyada ulaştığı yeri, her yaştan sanatseverin gözlemleyebileceği bir platforma dönüşüyor. Kore, Kazakistan ve Belarus’un bu yıl ilk defa dahil olduğu Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nde; Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Romanya, Kolombiya, Endonezya, İsveç, Rusya, Polonya ve Türkiye’den kukla ustalarının gösterileri izlenebiliyor. 
Yüzlerce kukla, kostüm ve detayın renklendirdiği festivalde oyunların yanı sıra sergiler, workshoplar, film gösterimleri de alıyor. Fransız Kültür Merkezi, Aksanat, Hollanda Konsolosluğu, Maya Cüneyt Türel Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, St. Pulcherie Lisesi ve Oyuncak Müzesi de festival kapsamındaki gösterileri ağırlayan mekânlar arasında yer alıyor. 

Prömiyerler de var 

İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ve Polonya’dan Puppet and Actor Theatre Kubus ortak projesi olarak gerçekleşen, Bruno Schulz’un hikâyelerinden hareketle hazırlanan “Tarçın Dükkanları”, dünya prömiyerini festivalde yapıyor. Polonya ile Türkiye arasındaki 600 yıllık dostluk şerefine altı kez ücretsiz olarak seyircisi ile buluşacak olan gösteride Karagöz ustası ve Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Sanat Yönetmeni Cengiz Özek, gölge ve sahne tasarımını yaparak rol de alıyor. 

Kuzey Yunanistan’da düzenlenen Kilkis International Puppet and Mime festivali ile işbirliği de yapan festival, bu yıl o festivalde gösterime girecek üç oyunu Türkiye’de de sevenleri ile buluşturuyor. Düzen ve temizlik saplantısı olan Frank’in güvercinlerle olan imtihanını konu alan Robin Frohardt oyunu “Güvercinname”, festival kapsamında Avrupa prömiyerini gerçekleştiriyor. 

Kukla Festivali’nin özel bölümlerinden “Fokus: İspanya’dan Beden ve Kukla”da beden, dans ve kukla teknikleri üzerine çalışmalarını sürdüren üç farklı İspanyol grup, söz konusu tema üzerine dört farklı oyun sahneye koyuyor. Dans ve kukla disiplini arasındaki uyumu gözler önüne serecek olan oyunlar, etkileyici bir görsellik vaat ediyor. 

17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamındaki gösterilerin programı www.kuklaistanbul. org internet sitesinden incelenebilir ve aynı siteden gösterilere bilet alınabilir.

Sizin için seçtik... 

Güvercinname (6+): Amerikalı Robin Frohardt’ın “Güvercinname”si, 6+ yaş üstü çocuklar kadar yetişkinlere de hitap edecek bir gösteri. 45 dakika süren, sözsüz “Güvercinname”, seyircisini temizlik saplantılı Frank’le tanıştırıyor. Masa kuklası tekniğindeki gösteride Frank, parktaki güvercinlerden rahatsız olmakta ve ona bir komplo düzenleyeceklerini düşünmekte. Oyun, opsesis kompulsif bozukluk ile güven ve kontrol algısı üzerine bir kara komedi. 
Heung-Bu’nun Hikâyesi (6+): Kore’den gelen Kyeng-gi Puppet Theatre, oyununda, kötülüğe karşı zaferi konu alan bir halk hikâyesinden yola çıkıyor. 6 yaş üstü seyircilere yönelik oyun, kuklalarının tasarımıyla da oldukça ilginç. 
Parlak Gölge (12+): Theatre de Movement imzalı “Parlak Gölge”; Juliette Drouet ve heykeltraş James Pradier’in kızı Claire Pradier’in gerçek hikâyesinden ilham alarak hazırlanan bir gösteri. Oyuncu Clarie Heggen, kuklayı araç olarak kullanıp cansız olanı canlandırıyor. 
Antigone (16+): Hollandalı Ulrike Quade Company, festivale Sofokles’in “Antigone”sine getirdiği yorumla katılıyor. Antigone’nin trajedisini kukla, dans ve ışık gibi farklı disiplinlerle işleyen, az sözlü (İngilizce) gösteri, teması itibarıyla 16 yaş üstü seyircilere yönelik.