Mersin müzikle binbir renge boyanacak

14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 30 Nisan’da, Fazıl Say’ın eseri “İstanbul Senfonisi”nin yorumlanacağı konserle başlayacak. Festival dünyadan konuklarla farklı türlerin buluşma noktası haline gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi Mersin Uluslararası Müzik Festivali bu yıl 14. kez seyircilerle buluşuyor. Dünyadan ve ülkemizden birçok ünlü sanatçıyı ve orkestrayı ağırlayacak olan festival kapılarını 30 Nisan’da çok özel bir konserle açıyor. Açılış gecesinde; Fazıl Say’ın eseri “İstanbul Senfonisi” ilk kez şef İbrahim Yazıcı’nın yönetimiyle bu yıl kurulan Mersin Festival Orkestrası tarafından seslendiriliyor. 

14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Le DIV4S, Die Wiener Strauss Company, Pagagnini, Bahar Göksu, Dünya Bale Yıldızları, Yerelden Evrensele Klasik Türk Müziğinden Seçmeler, Uzak Doğu’dan Anadolu’ya Esintiler, Kucerova ve Bezdüz, Hakan Aysev, Kubat, Mersin Festival Orkestrası ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın sahne alacağı etkinliklerin yanı sıra beste yarışmasına da ev sahipliği yapıyor. 

Viyana’dan misafirlerimiz var 

Festivalin en önemli konserlerinden biri, açılışın ardından, 2 Mayıs Cumartesi günü Die Wiener Strauss Company tarafından veriliyor. Viyana’dan gelecek olan topluluk Mozart ve Strauss esintilerini Mersin’li müzik severlerle paylaşıyor. 

Festival, klasik müziğe yepyeni bir soluk getiren Paganini ile 3 Mayıs’ta devam ediyor. Efsane keman virtüözü Paganini’nin ruhu eğlenceli bir anlatımla Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne taşınıyor. 

Göksel Baktagir’in de yer aldığı “Uzak Doğu’dan Anadolu’ya Esintiler” konseriyle devam edecek festivalde, 10 Mayıs günü dünyaca ünlü 4 İtalyan sopranodan oluşan Le Div4s topluluğu, bu yıl kurulan Mersin Festival Orkestrası eşliğinde bir konser veriyor. Tarihin en büyük opera bestecilerinin ünlü operalarını yenilikçi bir yorumla seslendiren grubun repertuarının geri kalanı ünlü İtalyan ve uluslararası şarkılardan oluşuyor. 

Mersin’de 12 Mayıs’da ise St. Paul Müzesi’nde ünlü virtüözler eşliğinde dünyanın yerel müziği klasik müzik tutkunlarıyla buluşuyor. Festivalde dünyaca ünlü arp sanatçımız Bahar Göksu ve grubu, Refik Fersan ve Faize Ergin şarkılarını da seslendiriyor. Baleye gönül verenler ise Tokyo, Moskova, Hollanda, Portekiz’den gelen dünya bale yıldızlarını 14 Mayıs akşamı izleme fırsatını bulabiliyor. 

Zeki Müren anılacak 

Festivalde Sanat Güneşi'miz de anılıyor. Zeki Müren’in unutulmaz şarkıları Batı enstrümanları ve Türk Müziği sazlarından oluşan bir orkestra için yeniden düzenlendi ve makamsal özellikleri ve tatları bozulmadan yeniden ele alınan bu şarkılar Yerelden Evrensele Klasik Türk Müziğinden Seçmeler konseriyle 19 Mayıs akşamı müzikseverlerin beğenisine sunuluyor. 

Çek Cumhuriyeti'nin ünlü starı Adriana Kucerova ve Bülent Bezdüz 22 Mayıs akşamı Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve korosuyla unutulmaz bir gece yaşatırken, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni olan Selman Ada’nın şefl iğinde ünlü şovmen Fransız piyanist Roberto d’Olbia eşliğinde 24 Mayıs akşamı Mersinlilere bir klasik müzik ziyafeti sunuyor.

Hakan Aysev 2 gece sahnede

Türkiye’nin en ünlü tenoru Hakan Aysev, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde sahneye çıkıyor ve 9-10 Mayıs akşamları Mersinlilerle buluşuyor. 14. Mersin Uluslararası Müzik Festivalinin “Ücretsiz Açık Hava Etkinlikleri” kapsamında sahne alacak olan Kubat ve Folklorama, Mersin Festival Orkestrası ile birlikte 15,16 ve 17 Mayıs tarihlerinde sahne alıyor. Festival kapsamında dört yıldır düzenlenmekte olan Beste Yarışması bu yıl beşinci kez organize ediliyor ve kazanan 28 Nisan akşamı gerçekleştirilecek özel gecede belirleniyor.