Nadir el yazması alıcı bekliyor

Alif Art’ın 1 Haziran’da gerçekleştireceği müzayedenin muhammen bedeli en yüksek eseri, “Davud bin Yahya bin Davud” tarafından 1702 yılında yazılan “Tarih-i Hind-i Garbi.” 150 bin lira- 200 bin lira fiyat aralığında el değiştireceği tahmin edilen yapıt, A

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alif Art Antikacılık, bu hafta sonu 328 lot antika eseri koleksiyonerlere sunacağı bir müzayede düzenliyor. The Ritz-Carlton İstanbul Balo Salonu’nda 1 Haziran günü gerçekleştirilecek müzayede, saat 14.30’dan itibaren takip edilebiliyor. 

Müzayedenin muhammen bedeli en yüksek parçası, nadir bir yazma eser. “Davud bin Yahya bin Davud” tarafından 1702 yılında yazılan ve “Tarih-i Hind-i Garbi” ya da diğer adıyla “Hadis-i Nev”, Amerika’nın Batı dışında yazılmış ilk tarihi olarak kabul ediliyor. 150 bin lira-200 bin lira arasında alıcı bulacağı tahmin edilen eserin ilk nüshasının 1583 yılında Mehmed bin Yusuf el-Herevi tarafından yazıldığı ve Sultan III. Murad’a sunulduğu biliniyor. 

Tanıtım sergisi, 31 Mayıs’a kadar, 09:00 – 19:00 saatleri arasında Chalabi Art Gallery’de görülebilen müzayedede özellikle hat koleksiyonerlerin ilgisini çekecek farklı eserler de var. Hafız Osman’ın altı kıt’adan oluşan murakkaası 90 bin lira-120 bin lira, Kanuni Sultan Süleyman’ın önemli devlet işlerinde bizzat görüşlerini aldığı Şeyhülislamı Ebusuud Efendi’nin 1576 tarihli Kur’an-ı Kerim tefsiri 25 bin lira-30 bin lira, Fatih Sultan Mehmed’in Kazaskeri Şeyhülislam Molla Hüsrev’in 1472 tarihli İslam hukuku kitabı da 25 bin lira-30 bin lira fiyat aralığında yeni sahibini bekliyor. 

nadirr.jpg

neeedim.jpg

Alif Art’ın müzayedesinde resim sanatımızın önde gelen isimlerine ait eserler de el değiştiriyor. Tablolar arasında muhammen bedeli en yüksek eser, Nedim Günsür’ün “Gecekondular ve İşçi Ailesi” adlı tablosu. 1963 tarihli, imzalı, tuval üzerine yağlıboya tablonun tahmini fiyat aralığı 130 bin lira-150 bin lira.

İzzet Ziya’nın 1917 yılındaki Galata Sarayı sergisinde yer alan “Sandal Yıkayan” isimli eseri, Nuri Abaç’ın “Karagöz’ün Kayığı”, İhsan Cemal Karaburçak’ın “Morlu Yeşilli Mahalle” si ve İbrahim Safi’nin “Ortaköy Camii” müzayedede satışa sunulacak diğer önemli tablolar. Resim koleksiyonerleri müzayedede ayrıca; Sami Yetik, Halife Abdülmecid, Erol Akyavaş, Turgut Zaim, Fikret Muallâ, Hâmit Görele, Arif Kaptan, Naci Kalmukoğlu, Edip Hakkı Köseoğlu, Muazzez Bey, Hulusi Mercan, Şükriye Dikmen, Zeki Faik İzer, Ergin İnan, Leyla Gamsız, Ferruh Başağa’nın eserleri ile Necdet Kalay’ın “Kuvayi Milliye Serisi” nden yedi tabloyu da edinme olanağı bulunuyor. Müzayedede çeşitli antika objeler de satışa sunuluyor. 19. yüzyıl Süleymaniye mineli lacivert bir çift sahan 65 bin lira-70 bin lira, sarı renkli bir sahan 35 bin lira-40 bin lira, yine sarı renkli bir lokumluk 35 bin lira-40 bin lira, Sultan II. Abdülhamid döneminin önemli devlet adamlarından Mehmed Said Paşa’nın koleksiyonuna ait gümüş iki adet buhurdan 35 bin lira-40 bin lira fiyat aralığında alıcı bekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir