Pera Müzesi'nde, Bosna’dan İstanbul’a bir demet çiçek
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 10. yılında Bosna Hersekli gençleri ağırlıyor
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 10. yılında Bosna Hersekli gençleri ağırlıyor. Sanatseverlerin 1 Kasım’a kadar ziyaret edebilecekleri “Günümüz İmgeleri - Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar” sergisi, Bosna Hersek çağdaş sanatına bir bakış sunarken, gençlerin gözüyle ülke tarihine ve sosyal konulara dair yorumları da içeriyor.
“Günümüz İmgeleri” sergisinde, Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nin 6 fakültesinden lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle mezunlarının resim, heykel, baskı, grafik ve ürün tasarımı gibi farklı alanlardaki eserlerine yer veriliyor. Küratörlüğünü Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nden Prof. Aida Abadzic Hodzic’in üstlendiği sergi, Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi işbirliği ve İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) desteğiyle gerçekleştiriliyor.
Sergide, öğrencilerinin çalışmaları arasından yapılan bir seçki aracılığıyla kendilerini İstanbul’a tanıtabilmekten gurur ve mutluluk duyduklarını belirten küratör Prof. Aida Abadzic Hodzic “Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden genç sanatçıların eserlerine yer veren bu sergi, aynı zamanda Saraybosna sanat ortamının tazeliğiyle gençliğini Pera Müzesi’ne taşımayı ve Akademi’deki sınıfl arın atmosferini kısmen burada yansıtmayı amaçlıyor” diyor.
Küratör Prof. Aida Abadzic Hodzic öğrencilerin eserlerinin daha çok “Sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin acı verici yönleriyle uğraştığını, bu konuda farkındalık yarattığını, bize seslendiğini, uyardığını, tartışma yaratıp yeni yorumlar sunduğunu” belirtiyor. Prof. Hodzic, “sanatçıların eserlerinde yaptıkları araştırmaları dört ana tematik kategoriye ayırdığını” söylüyor ve bu kategorileri şöyle tanımlıyor: “Toplumsal olarak angaje sanat; içinde yaşadığımız ve hareket ettiğimiz mekân ve zamanın analiz edilip yorumlanması ve kimliğinin incelenmesi; çağdaş sanatta geleneksel öğeler ve bir özgürlük, hayalgücü, oyun ve tinsellik alanı olarak sanat…”
Saraybosnalı 80’i aşkın genç sanatçının işlerinden oluşan sergi hem ele alınan temalar, hem ifade biçimleri, hem de kullanılan malzeme açısından son derece geniş bir yelpaze sunuyor.