Uçan Süpürge bu yıl bir başka havalanacak

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, film gösterimleriyle dünyadaki "kadın hikayelerini", atölye çalışmalarıyla da "kadınlığın inceliklerini" işleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, film gösterimleriyle dünyadaki "kadın hikayelerini", atölye çalışmalarıyla da "kadınlığın inceliklerini" işleyecek.  

Uçan Süpürge Festival Koordinatörü Özlem Kınal, festivalin 17 yıldır yolculuğunu aralıksız sürdürdüğünü söyledi.  

Türk sinemasının 100. yılının kutlandığına işaret eden Kınal, Uçan Süpürge'nin Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olduğunu, bir asırlık bu tarihe bir çentik attıklarını, "kadınlar da var" diyebildikleri için mutlu olduklarını ifade etti.  

Bu yıl "Festival çok güzel gelsene" sloganıyla 8-15 Mayıs'ta gerçekleştirilecek festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli atölye çalışmalarının da gerçekleştirileceğini belirten Kınal, "Festivale 7 kıtadan 650 film başvurdu. 39 ülkeden 107 filmin gösterimi yapılacak. Gösterimlerin ardından yönetmen ve oyuncuların katılımıyla söyleşiler gerçekleşecek. Ayrıca Buğday Derneğiyle işbirliği yapacağız. 'Kadınlık Halleri: 7 Kadın 7 Etkinlik' başlığı altında gülme yogası, bir arzu nesnesi olarak yemek, dişil enerjiyi ortaya çıkarmak ve büyülü dans başlıklı ücretsiz atölye çalışmaları da düzenlenecek" dedi.  

Kadın yönetmenlerin gözünden hikayeler sunulacak

Festivalin Berlin, Cannes, Toronto, Rotterdam gibi önemli festivallerde görücüye çıkmış 2013 ve 2014 yapımlarından oluştuğuna dikkat çeken Kınal, sinema tarihinin unutulmaz klasikleri, usta yönetmenlerin son dönem çalışmaları, kısa, animasyon ve belgeseller, komedi, drama ve hatta bilim kurgu türüne kadar geniş bir yelpazeyi sinemaseverlere sunacaklarını dile getirdi.  

Kınal, Devlet Opera ve Bale Sahnesi'ndeki açılış törenini Yetkin Dikinciler ve Şenay Gürler'in sunacağını,Yeşilçam'ın emektarlarından Muhterem Nur ve Sinema Yazarları Derneği'nin ilk kadın başkanı Alin Taşçıyan gibi isimlerin de törene katılacağını bildirdi.

Muhterem Nur'a onur ödülü

Gana'dan Norveç'e, Irak'tan Meksika'ya kadar birçok kadın yönetmenin filmlerinin sergileneceği Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde ödüller verileceğini de anlatan Kınal, şunları söyledi:

"Sinemaya oyuncu olarak emek vermiş kadınlara sunulan Uçan Süpürge Onur Ödülü'nün bu seneki sahibi, sinemamızda bir döneme damgasını vurmuş usta oyuncu Muhterem Nur olacak. Sinemada kadınların kameranın önünde ve arkasındaki emeğini görünür kılmayı amaçlayan Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ise bu yıl, farklı alanlardan altı kadına sunulacak. Sinema yazarı Alin Taşçıyan, kurgucu Çiçek Kahraman, sanat yönetmeni Natali Yeres, yönetmen Nezahat Gündoğan, oyuncu Şebnem Sönmez ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, festival kapsamında verilen Bilge Olgaç Başarı Ödüllerinin bu seneki sahipleri olacak. Festivalin son yıllarda farklı kişi, grup ve kurumlara vermek üzere geliştirdiği Tema Ödülünü, LİSTAG (LGBTT Aileleri Grubu) ve Benim Çocuğum belgeseli alacak.

Kınal, festivali her kitle, yaş ve kesimden seyirciyle bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gösterimlerin Alman Kültür Merkezi ve Kızılırmak Sineması'nda yapılacağını kaydeden Kınal, iş dünyasının da desteklerini beklediklerini vurguladı.

Askıda bilet ile gündüz seansları ücretsiz

Kınal, başkentlilerin bu yıl ilk kez festival boyunca uygulanacak "askıda bilet" kampanyasıyla filmleri, gündüz seanslarında ücretsiz izleme imkanı bulacağını söyledi.

Kampanya çerçevesinde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit'in festivalin ilk iki günü, gündüz seanslarında sinemaseverleri misafir edeceğini anlatan Kınal, Ankaralı sinema tutkunlarının, Altın Portakal'da en iyi film, en iyi senaryo, en iyi kurgu ödüllerini toplayan Mavi Dalga ve dünya sinemasının seçkin örneklerini duayenlerin misafiri olarak izleyeceklerini vurguladı.

Kınal, askıda film uygulamasıyla İran yapımı "Şşşş Kızlar Çığlık Atmaz" ile uzakta bir yerde kendisini bekleyen daha güzel bir hayat olduğuna inanan 20 yaşındaki Ali'nin hikayesini anlatan "Ferahfeza" ile yönetmenliğini Emmanuelle Bercot'ın yaptığı ve Catherine Deneuve'un başrolunu üstlendiği Fransız Filmi "Yolda"nın seyircisiyle buluşacağını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir