Ünlü hattatların eserleri de var, gözde tablolar da

Portakal Sanat ve Kültür Evi, 20 Aralık’ta köklü İstanbul ailelerinin koleksiyonlarından çıkan 167 lot eseri koleksiyonerlere sunacak. Müzayedede el değiştirecek eserleri 19 Aralık akşamına kadar incelemek mümkün

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜLTÜR SANAT

Portakal Sanat ve Kültür Evi, geleneksel kış müzayedesini bu hafta gerçekleştiriyor. Conrad İstanbul’da, 20 Aralık Cumartesi günü saat 15.00’ten itibaren düzenlenecek müzayedede ünlü ressamlarımızın önemli eserlerinden antika objelere uzanan 167 lot eser koleksiyonerlere sunuluyor. 

Pek çok köklü İstanbul ailesinin koleksiyonundan çıkan eserlerin el değiştireceği müzayedenin tanıtım sergisi, 19 Aralık Cuma akşamına kadar Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin merkezinde görülebiliyor. Müzayede resim ve antika koleksiyonerleri kadar hat koleksiyonerlerini de ilgilendiriyor. Osmanlı hat sanatının şaheserleri, usta hattatlardan Kuran-ı Kerim’ler, Delail- i Hayrat’lar, Hilye-i Şerif’ler levhalar ve fermanlar, kataloğun önemli bir bölümünü oluşturuyor. 

Kış Müzayedesinin muhammen bedeli en yüksek üç eseri de hat örneği. İlki Yahya Hilmi’den “Hilye- i Şerife.” Osmanlı hat sanatının ustalarından Yahya Hilmi ketebeli “Hilye-i Şerife”de; muhakkak, sülüs ve nesih hatla Besmele, Hazret-i Muhammed’in vasıfl arı ve dört Halife’nin isimleri yazılı. Eser 425 bin-450 bin lira arasında alıcı bekliyor. Eserlerine çok az rastlanan “Deli” Osman’ın “Delail- i Hayrat ve Enam-ı Şerifi” ise 185. ve 186. sayfalarında yer alan Mekke ve Medine minyatürleriyle dikkat çekiyor. Dönemine ait deri cildi, şukufe tarzında perdahlı, sıvama altın üzerine gül lale ve muhtelif çiçeklerle bezeli eserin satış öncesi bedeliyse 400 bin-450 bin lira. Hat koleksiyonerleri müzayedede Osmanlı hat tarihinde çok az bulunan kadın hattatlarından ünlü Emine Servet Hanım'ın “Hilye-i Şerife”sini de edinme olanağı buluyor. Eserin 375 bin-400 bin lira fiyat aralığında el değiştireceği tahmin ediliyor. 

Portakal’ın resim koleksiyonerlerine sunacağı eserler arasında en önemlisiyse saray ressamlarından Leonardo De Mango’nun “Ramazan Bayramı” isimli tablosu. Tablonun 275 bin-300 bin lira aralığında el değiştireceği tahmin ediliyor. 

Süleyman Seyyid, Hoca Ali Rıza, Halil Paşa, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Sami Yetik, Şevket Dağ gibi Türk resminin gelişmesine vesile olmuş sanatçıların eserleri de müzayede de edinilebilecek yapıtlar arasında. Portakal, çağdaş resmimizle ilgilenen koleksiyonerlere ise Erol Akyavaş, Ömer Uluç, Ergin İnan, Selma Gürbüz ve Kemal Önsoy’un da aralarında bulunduğu sanatçıların eserlerini sunuyor. 

Portakal'ın geleneksel kış satışın dikkat çeken bir başka parçasıysa ünlü ressam Antoine Melling’in az rastlanan “Voyage Pittoresque de Constantinople et des rives du Bosphore” isimli kitabı ve Sultan III. Selim’i resmettiği gravür ve haritalardan oluşan iki ciltlik eseri. Pitoresk İstanbul ve Boğaziçi manzaraları albümünün 200 bin lira-220 bin lira arasında el değiştireceği öngörülüyor.

Müzayedenin gözde parçaları

►Yahya Hilmi’den “Hilye-i Şerife”: 425 bin-450 bin lira 
►“Deli” Osman’dan “Delail-i Hayrat-Enam-ı Şerif” (yanda): 400 bin-450 bin lira 
►Emine Servet’ten “Hilye-i Şerife”: 375 bin-400 bin lira 
► Sükûti’den “Kuran-ı Kerim”: 300 bin-325 bin lira 
►Leonardo De Mango’dan “Ramazan Bayramı”: 275 bin- 300 bin lira 
►Melling’ten “Voyage Pittoresque de Constantinople et des rives du Bosphore” kitabı: 200 bin-220 bin lira 
►Süleyman Seyyid’ten “Erenköy-Evinin Bahçesi”: 150 bin-175 bin lira 
►Ayvazovski’den “Sahil, Kalyon ve Yelkenliler”i: 150 bin-170 bin lira 
►Kemal Önsoy’dan “Soyut Kompozisyon”: 130 bin- 140 bin lira 
►Sami’den “Pirinç Levha”: 120 bin-130 bin lira XErol Akyavaş’tan “Kompozisyon”: 120 bin-150 bin lira 
►Selma Gürbüz’den “Bozkırda Dans”: 120 bin-130 bin lira 
►Sami Yetik’ten “Haydarpaşa”: 100-110 bin lira