'Mayın temizlenmesi' 23 Temmuz'da görüşülecek

Kanun'un bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davada, yürürlüğünün durdurulması talebi karara bağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, 5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun'un bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davada, yürürlüğünün durdurulması talebini 23 Temmuz Perşembe günü görüşecek.

CHP, MHP, DTP, DSP ve Türkiye Partisi ile bazı bağımsız milletvekillerinin ortak imzasıyla, kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açılmıştı.

Davanın ilk incelemesini tamamlayan ve davayı esastan görüşmeye karar veren Anayasa Mahkemesi heyeti, yürürlüğü durdurma istemini 23 Temmuzda görüşecek.

Heyet, kanunun bazı hükümlerinin iptal istemini ise daha sonra belirlenecek bir günde esastan sonuçlandıracak.

TBMM'de temsil edilen tüm muhalefet partilerinin destek verdiği dilekçede, yasanın kanunun amacını içeren 1. maddesindeki "Bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması" ibaresinin, 2. maddenin tamamının ve "Mayın temizleme ve arazi kullanım süreleri" başlıklı 3. maddedeki "taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyette kullandırılması süresi" ibarelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddia ediliyor.

Kanunun iptali istenen "ihale işlemleri" başlıklı 2. maddesi ise mayın temizleme işinin usul ve esaslarını belirliyor.