Beşeri ilaçların fiyatlandırılmasında değişiklik

Fiyatlandırmaya dair kararda değişiklik yapılması hakkında kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Beşeri ilaçların fiyatlandırılmasında değişiklik yapıldı.

Bakanlar Kurulu'nun beşeri ilaçların fiyatlandırılmasına dair kararda değişiklik yapılması hakkında kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasından belirlenen referans ülkeler dört ay yerine 2 ay öncesinden ilan edilecek.

İlgili ürünler için referans fiyatların takibini daha önce hizmet alımı ya da ulusal ve uluslararası veri tabanı kullanarak Sağlık Bakanlığı yaparken değişiklikle referans fiyatların Sağlık Bakanlığına beyan edilmesinden firmalar sorumlu olacak.

Jeneriğine ruhsat verilen orijinal ürünün "depocuya satış fiyatı" da Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatın en fazla yüzde 80'i yerine yüzde 60'ı olarak değiştirildi.

İlk jenerikle birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen fiyat sonrası oluşacak referans fiyat düşmeleri yüzde 60'lık sınırın altına ininceye kadar "depocuya satış fiyatına" yansıtılmayacak. Referans fiyat yüzde 60 sınırının altına indiğinde ise yeni referans fiyatın yüzde 100'üne kadar "depocuya satış fiyatı" alınabilecek.

Bu usul jenerik ürünler için de aynı şekilde uygulanacak. Jenerik ürünlerin depocuya satış fiyatı orijinal ürünlerin depocuya satış fiyatından yüksek olmayacak.

Sağlık Bakanlığınca tebliğle ilan

Bakanlar Kurulu kararı, 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6,79 TL'nin altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3,56 TL'nin altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri için uygulanmayacak.

Bu ürünlerin fiyatlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığınca tebliğle ilan edilecek.

Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla ilaçların fiyatlarını değerlendirmek amacıyla oluşturulan ve daha önce sadece Sağlık Bakanlığı temsilcisinin davetiyle olağanüstü toplanan Fiyat Değerlendirme Komisyonu, bundan böyle herhangi bir temsilcinin davetiyle toplanabilecek.

İlaç fiyatlarının tespitinde dönemsel euro değerinin yanı sıra dönemsel euro değer bandı belirlenecek. Dönemsel euro değer bandının alt sınırı dönemsel euro değeri olacak. Üst sınır, alt sınır değerinin yüzde 10 fazlası olacak.

Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının günlük euro döviz satış kuru gerçekleşmeleri esas alınarak her gün hesaplanacak doksan günlük hareketli aritmetik ortalama değerin, dönemsel euro değer bandının alt veya üst sınırlarından yüzde 5'i aşan oranda değişiklik göstermesi halinde fiyatlar olağanüstü toplantıyla değerlendirilecek.