”Borçlar Kanunu tasarısı AB'ye değil İsviçre'ye uyumlu”

CHP'li Ünlütepe, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının AB üyeliği ile de bağlantılı olduğunun söylendiğini, ancak, buna rağmen, neden İsviçre Borçlar Yasasının esas alındığını sordu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının AB üyeliği ile de bağlantılı olduğunun söylendiğini, ancak, buna rağmen, neden İsviçre Borçlar Yasasının esas alındığını sordu.

TBMM Genel Kurulunda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının, 30 maddeden oluşan 1. bölümün görüşülmesine başlandı.

Tasarı üzerine söz alan Ünlütepe, ekonomide yaşanan hızlı gelişmenin Borçlar Yasasının gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını ifade etti.

Tasarının hazırlanmasında İsviçre Borçlar Yasasının esas alınmasını eleştiren Ünlütepe, "Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda, bazı imkansızlıklardan dolayı temel yasa yapma imkanı yoktu. Ancak artık ülkemizde yeterli kadro ve deneyim var. Bu nedenle, Türkiye kendine özgü Borçlar Yasasını yapabilmeliydi. Bunun yanında 'tasarı, AB üyeliği ile de bağlantılı' deniliyor. O zaman neden İsviçre Borçlar Yasası esas alınıyor?" dedi.

Konuşmasında yargı konusuna da değinen Ünlütepe, Türkiye'nin hukuk devletinden uzaklaştırıldığını, Hükümet'in yargıyı etkisizleştirmek için çaba sarf ettiğini öne sürdü. Ünlütepe, "Yargıçların üzerinde bu kadar fazla baskı yapmayın. Bir söz vardır: Kediyi sıkıştırırsanız üzerinize sıçrar" diye konuştu.

"AB hukuku henüz oturmadı"

Grubu adına söz alan MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu da AB müktesebatına uyum için bu kanunun yapıldığının söylendiğini, ancak AB hukukunun henüz yerine oturmadığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

AB'deki bu sürecin devam ettiğini anlatan Çobanoğlu, "Bizim yaptığımız kanunlar orada hala tartışma halinde. İsviçre'de de bu tartışmalar devam ediyor" dedi.

Tasarıda, eski kanuna göre numaralandırmaların değiştiğini belirten Çobanoğlu, bunun uygulamada önemli sorunlara neden olabileceğini savundu.

DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Avrupa ülkelerinde temel yasaların çok uzun süren çalışmaların ardından en fazla katılımla değiştirildiğini ifade etti. Tasarıda madde numaralarının değiştirilmesini eleştiren Geylani, uygulamada sorunlara neden olmaması için bu durumun görüşmelerde ele alınması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay da tasarıda en büyük değişikliğin kanunun adında yapılan değişiklik olduğuna dikkati çekti. Erbay, "Borçlar Kanunu" adının "Türk Borçlar Kanunu" şeklinde değiştirildiğini, bunun, yapılması gereken bir değişiklik olduğunu kaydetti.

Erbay, daha sonra, Borçlar Kanununda yürürlükteki maddelerle, tasarıdaki maddeleri karşılaştırarak yapılan değişiklikler ve yenilikleri anlattı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, verilen aranın ardından komisyon ve hükümetin Genel kurulda yerini almaması üzerine 13 Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere oturumu kapattı.