İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine ilişkin tebliğ yayımlandı
Çin Halk Cumhuriyeti menşeli elektrikli ev aletlerinde kullanılan kesici, doğrayıcı gibi ürünler için dampinge karşı kilogram başına 20,85 dolar vergi konuldu
ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığının İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 4 tebliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, yerli üretim dalı adına AFS Bıçak ve Kalıp San. Dış. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hong Kong menşeli "elektrikli ev aletlerinde kullanılan kesici, doğrayıcı, öğütücü veya karıştırıcı uçlar" için başlatılan damping soruşturması Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlandı.
Soruşturma sürecinde "elde edilen bilgi, belge ve bulgulardan ithalat aşamasında Hong Kong menşeli olarak beyan edilen soruşturma konusu eşyanın esasen Çin menşeli olduğunun, eşyanın Hong Kong çıkışında doğru biçimde Çin menşeli beyan edildiğinin ve Hong Kong menşeli ithalatın gerçekte ihmal edilebilir düzeyde olduğunun" tespit edilmesi nedeniyle İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ve Bakan'ın onayı ile Hong Kong menşeli bahse konu eşya ithalatına yönelik soruşturma önlemsiz olarak kapatıldı.
Çin menşeli ürünün ithaline ilişkin soruşturma sonucunda da dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edilirken, dampinge karşı kilogram başına 20,85 dolar vergi konuldu.
Malezya menşeli "vulkanize edilmiş kauçuk iplikler" için yüzde 11,6 ile yüzde 16,9 arasında değişen oranlarda dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya tekrarına yol açacağı iddiasıyla yapılan başvuru üzerine başlatılan nihai gözden geçirme soruşturması da, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlandı.
Soruşturma sonucunda, yürürlükteki önlemlerin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildiğinden İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/1 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe konulan dampinge karşı önlemin, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu kararı ve Bakan'ın onayı değiştirilmeden devam etmesine karar verildi.
Diğer kararlar
Öte yandan, Malezya'da yerleşik Recron (Malaysia) SDN BHD (Recron) firması, Malezya menşeli "sentetik filamentten mensucat"ın giyim için olanlarına yönelik olarak, ilk kez 13 Şubat 2002 tarihinde yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/2 sayılı Tebliğ ile konulan ve daha sonra 1 Ağustos 2008 tarihinde yayımlanan tebliğ ile değiştirilerek devam etmesine karar verilen dampinge karşı vergiyle ilgili olarak, kendisi için bir yeni ihracatçı gözden geçirme soruşturması açılması başvurusunda bulundu.
Buna göre, soruşturma bugündün itibaren başlamış kabul edilecek ve soruşturmanın tamamlanarak kesin kararının Resmi Gazetede yayımlanmasına kadar, Gümrük İdarelerince, Recron firmasından gerçekleştirilecek bahse konu madde ithalatında 2008/25 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğin ilgili maddesinde yer alan Malezya menşeli ürün için gösterilen CIF bedelin yüzde 15,93'ü düzeyindeki meri önlem kadar teminat alınacak.
Bazı yerli üreticiler tarafından yapılan başvuru üzerine İran, İtalya, İsrail, Suudi Arabistan ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "muhtelif mensucat"ın ithalatına ilişkin olarak,damping soruşturması başlatılırken, başvuru sahibi üreticilerce gerçekleştirilen üretim miktarının ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak bir damping soruşturması açılmasını mümkün kılacak destek nispetini sağlamadığı anlaşıldığından soruşturmanın esasa ilişkin bir değerlendirme yapılmaksızın önlemsiz olarak kapatılmasına karar verildi.