Üçlü Danışma Kurulu sona erdi

Bakan Dinçer,sendikal haklarla ilgili kanunun ILO toplantısına kadar çıkarılması konusunda "büyük bir umut ve arzu" taşıdığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bütün sendikaların ve bakanlıklarının, sendikal haklarla ilgili kanunun önümüzdeki ILO toplantısına kadar çıkarılması konusunda "büyük bir umut ve arzu" taşıdığını söyledi.

Bakan Dinçer başkanlığında işçi ve işveren konfederasyonlarının yöneticilerinin katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı sona erdi.

Ömer Dinçer, toplantının ardından yaptığı açıklamada, özel istihdam bürolarının mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi kurabilmesi, Alt İşverenlik Yönetmeliği ve Sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanunlarında yapılması düşünülen değişiklik çalışmalarının ILO kararları çerçevesinde gözden geçirilmesi konularını ayrıntılı biçimde ele aldıklarını söyledi.

Özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurmasıyla ilgili işçi sendikalarının, bu konunun uzun vadede çalışma hayatının kalitesini bozacağı ve sosyal barışa olumsuz katkı yapacağı yönünde görüş belirttiklerini ifade eden Dinçer, işçi sendikalarının bu düzenlemenin gerekli olmadığı ve mevcut iş kanunundaki düzenlemeyle devam edilmesi gerektiğini dile getirdiklerini kaydetti.

Dinçer, işveren kesiminin ve özelikle sektörde meydana gelen değişme ve gelişmeler nedeniyle, bakanlığın bu konuda yapılacak çalışmaların, çalışma hayatını geliştireceği ve esnek çalışma sistemleriyle ilgili yeni ve modern uygulamalara fırsat vereceği düşüncesinde olduğunu bildirdi.

Çalışmalarına bu doğrultuda devam edeceklerini anlatan Dinçer, ileriki aşamalarda işçi sendikalarının da konuyu kendi aralarında değerlendireceklerini umduğunu söyledi.

Bakan Dinçer, alt işverenlik konusunu, işveren konfederasyonunun yargıya intikal ettirdiğini anımsatarak, yargı süreci devam ederken uygulamada bazı sorunlar çıktığını ifade etti.

Bütün bu sorunları çözmek ve hem bu sorunları çözmek, hem de yargının süreci sonlandırmasına gerek kalmadan kendi aralarında görüşerek çözme konusunda tartışmalar yürüttüklerini analatan Dinçer, sendikaların konuyla ilgili değerlendirmelerini kendisine ulaştırdıklarını bildirdi.

Dinçer, "Bakanlığımız konuyla ilgili bir taslak hazırlayacak ve sendikalarımız bu taslak üzerinden konuyla ilgili görüşlerini bize ulaştıracaklar. Bu görüşlerden sonra meseleyi somutlaştırmaya karar verdik" dedi.

Yaz döneminde sendikal haklarla ilgili çalışılacak

Sendikal hakları düzenleyen kanunlarla ilgili değişiklik çalışmasının TBMM gündemine geldiğini anımsatan Dinçer, bu kanunun henüz çıkarılmaması nedeniyle Türkiye'nin ILO Aplikasyon Komitesi'nde eleştirilere muhatap olduğunu dile getirdi.

Dinçer, şöyle konuştu:

"Bütün sendikalar ve bakanlık olarak bu kanunun önümüzdeki ILO toplantısına kadar çıkarılması konusunda büyük bir umut ve arzu taşıyoruz ama sendikalarımızın özellikle her bir işçi sendikamızın ve işveren sendikamızın mevcut teklif üzerinde bazı eleştirileri ve değerlendirmeleri var. Bu konuda hep birlikte şu kararı verdik: Özellikle TBMM'nin yeni yasama döneminde bu kanunu ele alma fırsatı olduğuna göre, o zamana kadar, özellikle yaz döneminde her bir sendikamızın eleştirileriyle ilgili olarak konuyu gündeme taşıyacağız, kendi aramızda tartışacağız ve üzerinde daha iyi bir gelişme sağlayabileceğimiz ya da daha olumlu sonuç üretebileceğimiz hususlar olursa onları Meclisin gündemindeki teklife yansıtmaya çalışacağız. Buradaki temel hedef, ILO'nun ve AB'nin öngördüğü evrensel standartlara ve çağdaş uygulamalar mümkün olduğunca yakın bir hedefi gerçekleştirmek olacak."

Bakan Dinçer, ayrıca işçi ve işveren sendikalarının, İş Kanunu'nda aksayan yönler bulunduğu yönünde değerlendirmeler yaptıklarını belirterek, bu konuda da hep birlikte bir çalışma yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

Bunun uzun süreli bir çalışma olacağını dile getiren Dinçer, bu çalışmadan sonra gerekirse İş Kanunu'nda da değişiklikleri kamuoyunun gündemine taşıyabileceklerini söyledi.

Ömer Dinçer, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, kıdem tazminatının tamamen gündemden kalkıp kalkmadığına yönelik sorusunu yanıtlarken, yapacakları çalışmalarda bu konu da gündeme getirilirse süreç içerisinde gündeme alıp tartışmalara dahil edebileceklerini vurguladı. Dinçer, kıdem tazminatı ile ilgili bugün herhangi bir tartışma yapmadıklarını bildirdi.

Memurlarla ilgili çalışma yapıldığı iddiası

"Memurların ikiye ayrılarak, bir bölümünün iktidarlarla göreve gelip ayrılması yönünde bir çalışmalarının olup olmadığı" yönündeki soruya karşılık Dinçer, şunları kaydetti:

"O konu maalesef, sanıyorum yanlış bir bilgilendirmeye dayalı haber oldu. Çünkü ben son zamanlarda kamu personel rejimiyle ilgili herhangi bir projeyle muhatap olmadım. Konuyla ilgili bana herhangi bir proje ulaştırılmamıştır ve buna dair herhangi bir çalışmayı da başlatmadım ama haberin kaynağının nereden olduğuna dair bir fikrim de yok doğrusu. Özellikle bir gazetemizde çıkan habere istinaden birçok sitede ve sonraki gün de diğer gazetelerde yorum yapıldı. Zannediyorum eksik bir bilgiyle alakalıydı. Bizim en son yaptığımız çalışma biliyorsunuz kamu yönetimi reformu çerçevesinde Başbakanlık Müsteşarı'yken hazırladığımız Kamu Personel Rejimi Taslağı'ydı. Bu taslak Başbakanlığımızda. O zamandan sonra, bugün gündeme gelen mevzu hakkında doğrusu çok fazla bilgim yok."

Ömer Dinçer, İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili bir soru üzerine, fonun amacı dışında kullanıldığına dair kendisine bir eleştiri ulaştırılmadığını söyledi.

Bu konuda herhangi bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Dinçer, hassasiyetle fonun kullanımının hukuka uygunluğunu takip ettiklerini belirtti.