”Yargının sonucunu beklemeliyiz ”

Devlet Bakanı Çiçek Taraf gazetesinde yayınlanan belge ile ilgili olarak "Keşke hepimizin yargının sonucunu bekleyecek kadar sabrı olsa" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Taraf gazetesinde yayımlanan belgeyle ilgili yaşanan tartışmaları değerlendirirken, "Keşke yargının sonucunu bekleyecek kadar hepimizin sabrı olsa diye düşünüyorum. Bu konuda ilave bir şey söylemeye de şu safhada gerek görmüyorum" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Hükümet ile Genelkurmay arasında bir değerlendirme farkı var mıdır?" sorusuna Çiçek, şu yanıtı verdi:

"Evvela şunu söyleyeyim, Türkiye'nin en başarılı olduğu konu, bir konuyu çok uzunca sürece tartışması ve belli bir noktada, nokta koymayı bilememesidir. Tartışırız, tartışırız... Bu ülkede 50 yıldır tartıştığımız konular var. Sanki dün gündeme gelmiş gibi yine tartışmaya devam ediyoruz. Konuya eğer hukuk açısından bakacaksak olursak, hukuki süreç devam ediyor ve müteaddit defalar ister bu kürsüden, ister başka vesilelerle ifade etmiş olmamıza rağmen, hukuki sürecin devam ettiği noktada, hukuki süreci şu veya bu şekilde etkileyecek tartışmaları, hukuken doğru bulmadığımızı hep ifade etmeye çalıştık. Siz soruyorsunuz, biz cevap veriyoruz, başlıyoruz pehlivan tefrikası gibi konuyu günlerce sürdürmeye. bu sorduğunuz konunun konuşulmadık ne yönü kaldı, ben şahsen bilmiyorum.

Kaç gündür konu açık oturumlarda, meydanlarda, gazete sayfalarında tartışılmıştır. 'Kim ne söylüyor ilave'  diye baktığımda da  yeni bir şey söylendiğini de ben şahsen kani değilim. Onun için ben konunun yeteri kadar konuşulduğunu düşünüyorum. Buna eninde sonunda karar verecek olan yargı makamlarıdır. Bu süreç de devam ediyor. Onunu için 'keşke yargının sonucunu bekleyecek kadar hepimizin sabrı olsa' diye düşünüyorum. Bu konuda ilave bir şey söylemeye de şu safhada gerek görmüyorum."

12 Eylül askeri müdahalesi

Çiçek, "12 Eylül darbesini yapanlar yargılanması yönünde Hükümetin görüşü nedir? Anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına sıcak bakıyor musunuz? Darbecilerin isimleri okullara veya caddelere, sokaklara verilmişti, bunların kaldırılması gündeme gelebilir mi?"sorusuna ise şu karşılığı verdi:

"Ben konuştuğumuz konuları söyledim. Geçici 15. maddeyle ilgili Bakanlar Kurulu'nda bir görüşme yapmadık. Malum Anayasa değişikliği, Bakanlar Kurulu'nun meselesi değil, siyasi partilerin ve Meclis'in meselesidir. Dolayısıyla bu tip konular Hükümetten ziyade partinin yetkili organlarında konuşulur, karara bağlanır. Bugün yaptığımız toplantı, Bakanlar Kurulu toplantısı olması nedeniyle biz bu manada bir Anayasa değişikliği konusunu görüşmedik. Eğer parti gerek görüyorsa, bu konuyu değerlendirecekse, 'partinin ilgili toplantısında görüşülür' diye düşünüyorum. Bu konuyu görüşmedik."

Çiçek, bir soru üzerine, toplantıda kamu çalışanlarına yapılacak ücret artışı konusunun gündeme gelmediğini söyledi.