Cloud Computing - İnternet servislerinin yeni adı

Değişim Yelpazesi'nde Cloud Computing inceleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İhtiyaçtan doğan inovasyonlar, çoğu zaman kriz dönemlerinin ürünleridir. Böyle zamanlarda mühendisler, sanatçılar ve bilim adamları belli sınırların içinde ellerinde olanla yetinerek karşı karşıya oldukları problemleri gidermek için çalışırlar. Teknik alandaki inovasyonları IT ve Ar-Ge yöneticileri, işin yönetim ve finansal yönünü ise üst yönetim tayin eder. Sorun çözmek, daha verimli çalışmak, maliyetleri düşürmek gibi amaçları vardır. İşte bugün içinde bulunduğumuz karanlık dönem, ihtiyaç odaklı inovasyonlar için ideal bir ortam hazırlamakta. Bilişim alanında inovasyon; kaliteli, hızlı ve maliyeti minimumda tutan çözümler anlamına geliyor. Müşteri olarak KOBİ, sahiplerinden büyük şirketlerin üst düzey yönetimine kadar bilişim teknolojilerine ne kadar yatırım yapılacağı herkesin kafasını meşgul eden önemli bir soru. Şirketler know-how'larını, gizli belgelerini, üretim ve finans dökümlerini sakladıkları veri depoları için ne kadar para harcayacaklar? Hangi yazılım paketlerini satın alacaklar? Donanımlarını nasıl zenginleştirecekler?

Tüm bu sorulara IT danışmanlığında dünyanın ileri gelen firmalarından Accenture'ın cevabı 'Cloud Computing'.  Cloud Computing; donanım, yazılım ve bellek gibi büyük bilişim yatırımlarını bulutların üzerine taşıyor. Adeta bulutların üzerinde bulunan bilgisayarlarla sizin sisteminiz arasındaki iletişim, internet üzerinden gerçekleşiyor, nerede olursanız olun bilgisayarınızdaki bilgilere ulaşabiliyor, bilgileri değiştirebiliyor ve paylaşabiliyorsunuz. Bu sistemle farklı coğrafi konumlardan çalışanlar her zaman her yerde çalışma özgürlüğüne sahip oluyorlar. Üstelik Cloud Computing'i kullanmak için şirketin herhangi bir yatırım yapmasına gerek yok, ihtiyaca göre bir servis gibi kiralanabiliyor.

Sun Microsystems Türkiye'den Orhan Alkan'ın, Computerworld Türkiye'de yayınlanan makalesine göre, "Cloud Computing" eski sorunlara verilen yeni cevap. Maliyetlerin düşürülmesi, değişen iş gereksinimlerinin yerine getirilmesi ve karmaşıklığın azaltılması için tasarlanmış bir yapı. Bulut hesaplama anlamına gelen Cloud Computing, bir uygulamanın web üzerinden kendi sisteminizde herhangi bir kurulum gerektirmeden çalışabilmesi esasına dayanıyor. Kullanıcı yönünden "Cloud Computing"i en iyi anlatacak örneklerden biri Google Docs. Google Docs sayesinde  sisteminize herhangi bir kurum yapmadan istediğiniz yerden istediğiniz veriye milyonlarca insanla beraber erişebiliyorsunuz. Peki, bu nasıl bir teknolojiyle gerçekleşiyor?

Üzerinde çalıştığınız tüm veriler, kullandığınız yazılımlar ve hesaplamalar sizin bilgisayarınızda değil, uzaktaki birçok bilgisayarda tutuluyor ve hesaplanıyor. Hesaplanan veriler sonradan internet üzerinden sizin bilgisayarlarınıza yönlendiriliyor. Sizin ve diğer kullanıcıların hız, hafıza gibi bilgisayar kapasitesinin veya Windows veya Linux platformunu kullanmanızın hiçbir önemi kalmıyor. Ortak bir veri tabanı yaratan Cloud Computing ile donanım, sürücü gibi farklılıklar ortadan kaldırılarak tüm kullanıcılara eşit şartlar sağlanıyor.

İş Dünyası Bir Reformun Eşiğinde

Bilişimin ekolojisi internet bazlı oldukça, şirketler kendi iç kapasiteleriyle kısıtlı kalmaktan çıkıp, iş kapsamlarını rahatlıkla arttırabilecekler. İş proseslerinin paylaşımı, iş ortaklarının işe entegre edilmesi ve tüm bu süreçlerin kısa sürede gerçekleşmesi "cloud computing"i önümüzdeki yılların teknoloji trendi haline getireceğe benziyor. Üstelik maliyetler de büyük bütçeler gerektirmiyor. Yerel ve bölgesel ortaklarının talep ve ihtiyaçlarının yerine getirilmesi ve iş sürekliliğinin sağlanması fiziksel kısıtlamaları ortadan kaldıran bu sistemle kolaylaşmakta. Böyle esnek bir ortamda şirketlerin kendilerine en uygun iş çözümlerini bulmaları, hatta kendi ihtiyaçlarına göre tasarlanmış yazılımları yaratıcı bir şekilde oluşturmaları bile mümkün hale gelecek. Bu durum, şirkete veya projeye özel, ihtiyaca yönelik programlar sayesinde büyük monolitik yazılım paketlerine bağlı kalmak zorunluluğunu kaldırıyor. "Cloud computing" ile şirketler bilişim alanında özgürlüklerine kavuşuyorlar. Bu ihtiyaca özel yazılımları birer servis olarak görmek yerinde olur. Hatta biraz daha ileri gidip bu servisleri modüllerden oluşturmak ve ihtiyacın olanı öde modelini geliştirmek teknoloji alanındaki servislerin yeniden tanımlanmasını sağlayacaktır. 'Kullandıkça Öde' modeli sayesinde şirketler ihtiyaç duydukları servise minimum maliyet ile ulaşabilirler.

"Cloud Computing" Hangi Alanları Kapsıyor?

"Cloud Computing" 3 farklı kategoride hizmet vermekte.

1.Infrastructure as a Service – IAAS (Altyapı Servisi)

Altyapı servisi ile bir şirketin operasyonunu destekleyen tüm teknik ekipman (sanal server, barındırma, depolama ve network ağı) servis sağlayıcı şirket tarafından müşterilere abonelik sistemiyle kiralanır. Bu servis sağlayıcılar; teknik ekipmanı korumak, çalıştırmak ve bakımını yapmaktan sorumludur. Müşteri şirketler ise, ihtiyaçları olan sistemi kontrol ederler. Amazon Elastic Compute Cloud (ECC), Sun Microsystems ve GoGrid, altyapı servis sağlayıcılarındandır.

2.Platform as a Service – PAAS (Platform Servisi)

Microsoft Azure, Google App ve Salesforce.com gibi şirketler uygulamalardan, uygulamanın çalışacağa ortama, tamamlayıcı servislere ve altyapıya kadar gerekli platformu tasarlar ve kurar. Kullanıcılar veya geliştiriciler uygulamalarını bu platforma göre geliştirir. Bu geliştirme merkezinden bilgisayarınıza bir library indirmeden işlemleri gerekleştirebilirsiniz. Geliştirdiğiniz yazılımları sağlayıcının sunucusunda tutabilirsiniz.

3.Software as a Service – SAAS (Yazılım Servisi)

Müşteriler, geleneksel yazılım satın alma modelinden vazgeçip, yazılımı ihtiyaçları kadar kiralayabilirler. Bu ihtiyaçlara zaman, işlem gücü ve kapasite de dahil. Ekstra sunucu, yazılım, bakım ve eleman gibi maliyetler yok olur. Platformdan bağımsız olan bu web tabanlı kurumsal uygulamalar arasında CRM, ERP, Finans ve Muhasebe, İnsan Kaynakları Yönetimi yazılımlarının yanında tüm şirketin yararlanabileceği doküman paylaşımı (Google, Microsoft, Adobe), e-posta (Google, Yahoo, Cisco), ofis yazılımları (Thinkfree, Zoho, Google) da mevcut. Sadece iş değil, sanal eğlence alanında da SAAS hızla gelişiyor. Örneğin, OnLive ile oynanan oyunlar uzaktaki sunucu kümelerinde çalıştırılıyor ve görüntü spontan bir şekilde video olarak oyun ekranına aktarılıyor. Siz oyunu oynuyorsunuz, oyunun ekran görüntüsü anında video formatında kaydedilerek size sunuluyor. Bu durumda görüntü kalitesi ve oyunun sürekliliği için tek önemli factor, internet hızı oluyor.

"Cloud Computing"in KOBİ'lere ne gibi yararları olur?

1.Hızlı kullanım, hızlı üretim

Yeni kurulan bir şirketin veya küçük ölçekli bir kurumun bilişim teknolojilerini "cloud computing"e geçmesi son derece hızlı bir süreç. 1-2 ay içinde şirket çalışanlarının sistemi aktif bir şekilde kullanmaları mümkün. Üretime başlamak için teknoloji şart. Ancak "cloud computing" sayesinde, teknoloji yatırımı yapmadan abonelik yoluyla, hızla üretime başlayabilirsiniz.

2.Yatırım yok, kullandıkça öde

Şirketinizin hangi bilişim servislerine ihtiyacı varsa o servisi kiralaması şirketin finansmanını rahatlatırken alışılmamış bir özgürlük tanıyor. Altyapı, platform ve yazılım servisleri şirketin ihtiyaçları doğrultusunda kısa sürede servis sağlayıcı şirketler tarafından giderilirken çalıştırma, hata giderme ve bakım gibi alanlar da servise dahil oluyor.

3.Bulut üzerinde paylaşım çok, kullanıcı çok, çözüm çok

Dünyanın heryerinden ortaklarla çalışmak fikir paylaşımı ve işbirliğine açık olmak cloud computing'le çok daha ulaşılabilir. Interneti olan herhangi bir bilgisayardan verilerinize ulaşabilir ve diğer çalışanlarla beraber yeni projelerde başarı sağlayabilirsiniz.

"Cloud Computing"de Sorunlar Yok Değil…

Tabii ki her gelişen teknoloji gibi "cloud computing"de de sınırlamalar, aşılması gereken sorunlar var. Bunların çoğu zamanla çözülebilecek problemler. Ancak bugün şirketinizin bilişim teknolojilerini bu alana kaydırmayı planlıyorsanız dikkate almanızda yarar var.

Sun Microsystems Türkiye'den Orhan Alkan'ın, Computerworld Türkiye'de yayınlanan makalesinde ön plana çıkan maddeler:

- Servis sağlayıcıya bağımlılık: Bir kez uygulamanızı, verinizi ya da sanal makinanızı belirli servis sağlayıcıya göre oluşturduğunuzda değişiklik yapmadan başka bir servis sağlayıcıya taşıyamazsınız. Standartlar oturuncaya kadar taşınabilirlik konusunda problemlerin yaşanması doğal.  Bu sorunu gidermek için 250'den fazla kuruluş "Open Cloud Manifestosu"nu imzaladı. Ayrıca, OpenGrid Platform çatısı altında Open Cloud Computing Interface (OCCI) çalışma grubu ortak bir API oluşturulmasına çalışıyor.

- Kanuni belirsizlikler: Servis düzeyi anlaşmaları yetersiz kalıyor. İçerik eksik olduğu gibi, herhangi bir esnekliğe de yer yok. "Cloud computing" alanında yasal regülasyon ve düzenlemelere destek yetersiz. Bunun üzerine bir de ulusal, bölgesel ve uluslararası yasal düzenlemelerden doğan kısıtlar ekleniyor. Fiziksel sınırları kaldıran "cloud computing" ile kanuni standardizasyonun uluslararası düzeyde yapılması, teknolojinin yaygınlaşmasında önemli rol oynayacak.

- Veri güvenliği: Denetim altyapısı yetersiz. Servis sağlayıcıda duran verinize, ne zaman ve kimin eriştiği (sağlayıcının kendisi dahil) birçok kurum için önemli olmakla beraber, mevcut "cloud computing" ile verilerinizin ne kadar güvenli olduğu net değil.

- Olgunlaşmamış pazarın doğurduğu riskler: Pazarın henüz olgunlaşmamış olması, sektörün yarınının ne olacağı ve sistem çökerse şirketlerin verilerini nasıl koruyacağı konusunda huzursuzluk yaratıyor. Servis sağlayıcıların sürekliliği bir sorun olabilir. Ayrıca, sadece sizin servis sağlayıcınızın faaliyetlerini durdurması bile taşınabilirliğin olmamasından dolayı sizin işlerinizi riske atabilir. En kötü senaryoların gerçekleştiği takdirde nasıl yönetileceğini belirlemek son derece önemli.

"Cloud computing" bilişim sektöründe yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Sınırlar yıkılıyor, zaman ve mekan önemini yitiyor, internet sayesinde tüm dünya genelinde daha fazla paylaşım ve etkileşim gerçekleşiyor. Eksileri ve artılarını dikkatle tarttıktan sonra, siz ve şirketiniz bu trendi uygulayan öncülerden olabilirsiniz. İş süreçlerinde özgürlük ve hızı maliyeti kısarak deneyimlemek için birkaç SAAS uygulamasıyla "cloud computing"e ilk adımınızı atabilirsiniz.

 

www.datassist.com.tr

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir