Medya notumuz 3 sıra geriledi

ahmetcoskunaydin@hotmail. com

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
3 Mayıs Dünya'da basının karne günü. Bugün Dünya'nın 196 ülkesinin medyasının, özgürlüğünün sınırları ve hoşgörüsü değerlendiriliyor. Bu değerlendirme sonucu da bir sıralama yapılıyor. Buna kaba haliyle medya öğrenciliğinde karne demek de mümkün. 
 
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da 3 Mayıs, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde (19. madde) yer alan basın özgürlüğü bir bayram olarak kutlanıyor. 
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, bu yılın Uluslararası Dünya Basın Özgürlüğü gününde çok da iç açıcı açıklamalarda bulunmadı. Genel Sekretere göre halen sadece bazı ülkelerde değil, genel olarak tüm Dünya'da medya çalışanlarının baskı ve zorluklarla yüz yüze olduklarına dikkat çekti. 
 
Son BM değerlendirmelerine göre, medya çalışanları kendilerini susturmaya çalışan ve sansürlemek isteyen hükümetlerle, korporasyonlarla (birlikler), suç örgütleriyle, militan güçlerle,diğer güçlerle karşı karşıya. Medya bütün bu baskı ve engellemeleri aşarak görev yapmak zorunda. Bunu başarabilirse medya ait olduğu toplumu bilgilendirme, aydınlatma ve ona yol göstericilik görevini yerine getirebilecek. 
 
Medya, 2012 yılında yaklaşık 100 çalışanının yaşamını çeşitli zorbalıklar yüzünden kaybetmiş bulunuyor. Bu rakam ise geçmiş yıllara göre azalma değil, aksine artış göstermiş ve endişe edici boyutlara ulaşmış durumda. 
 
Tüm bunlara ek olarak ülkemizi de yakından ilgilendiren gelişmeler de söz konusu. 
 
Merkezi Vaşington'da (Washington) bulunan İnsan Hakları Örgütü Özgürlük Evi'nin (Freedom Home), bir başka basın raporu tüm Dünya'nın gözleri önüne serildi. Bu rapor 196 ülkeyi içeren bir araştırmaydı. 
 
Söz konusu araştırmada ülkemiz (Türkiye), daha önceleri basın özgürlüğü konusunda 196 ülke arasında 117'nci iken, bu yılın raporunda 120'nci sıraya geriledi. Ayrıca  Türkiye önceki yıllarda olduğu gibi, 'Basını Kısmen Özgür Ülkeler' grubundaki yerini de korumayı başardı (!).
 
Ülkemiz ile birlikte 120.  sırada  yer alanlar arasında Kongo, Fiji, Seyşeller, Makedonya ve Liberya da yer alıyor. 
 
Dileğimiz, bu karne notumuzun yükselmesi. Ama notu yükseltmek, öğrencinin elinde, başka kimsenin değil. Çaresi ise çalışmaktan ve çok çalışmaktan geçiyor...
 
Dünya'da basın özgürlüğü doğuştan  kötü olanlar kadar son yıllarda giderek kötüleşenler de var. Son dönemlere yönelik kötüleşme belirtileri gösterenlere örnek olarak Yunanistan'ı göstermek mümkün. 
 
Yaşadıkları baharın ardından Libya ise, şoku atlatıp iyileşenlere bir örnek...