Rus turistleri kaçırıyoruz

Ahmet Coşkunaydın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
Turist bir mimoza kadar hassas bir varlıktır. En küçük bir olumsuz olay bu varlığı hemen korkuya sevk eder ve önlem almaya yöneltir. 
 
Turistin gideceği ülkede bir olay gerçeklemeden önce, o olayın söylentisi bile turistin yolculuk planlarını yeniden gözden geçirmesine yol açar. Bu gözden geçirme sonucu turistik seyahat ya ertelenir ya da rota bir başka ülkeye çevrilir. Ülkemize en çok turist yollayan ülkelerin ilk sıralarında yer alan Rusya'da ülkemizin değerlendirilmesi olumsuza doğru yönünü çevirmeye başladı. 
 
Çok yakın zamanlara kadar geçerli olduğu düşünülen, Rus turistlerin hassas olmadıkları, onların gidecekleri ülkelerdeki olumsuzluklardan etkilenmedikleri yaklaşımı artık gerçek değil.
 
Kapı komşumuz Suriye'de yaşanan olumsuzluklar, Rus turistlerde, "Türkiye her an Suriye ile savaşa girecek" korkusu yarattı. Bu korkunun yaşanmasında ve sınırlarımızı aşmasında da ülkemizi yöneten ve dış politikaya yön verenlerin etkisinin olduğu bir gerçek. Bütün bunlara ek olarak Ruslar'ın en sevdikleri turistik merkezler olan Antalya ve çevresinin Suriye sınırına yakın olması da bir başka aleyhte durum olarak değerlendiriliyor Ruslar'ca. 
 
Rusya'da yapılan son araştırmalar, Rus turistlerin artık İspanya, Portekiz, Bulgaristan ve Yunanistan'ı en çok tercih etmeye başladıklarını gösteriyor. Bunun en güzel kanıtlarından biri ise Yunanistan'a giden Rus turist sayısının bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 38. 7 artış göstermesi. 
 
Buna karşılık ülkemize gelen ve bir dönemler sayısının 4 milyona çıkmasını umduğumuz Rus turist sayısında son iki yıldan bu yana yüzde 5 oranında azalış söz konusu. 
 
Bütün bunlara eklenen bir başka olumsuzluk da, Türkiye'nin turizmde hedef ülke olmasının, Rusya'da yavaş yavaş hafızalardan silinmesi. 
 
Gerekli ve ciddi önlemler alınmaz ise sıfır komşu gibi sıfır turist de hayata geçecek. . . 
 
Bu arada turizmde yaşanan 'Olumlu!' gelişmeler de yok değil. O da Suudi Arabistanlı turist sayısında yüzde 98'lere varan arışlar. . . 
 
Şunu da akıldan çıkartmamak gerek, Suudi Arabistan'ın nüfusu yaklaşık 14 milyon, Rusya Federasyonu'nun ki ise 140 milyon. . . 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir