'Gıda sektörü tütün endüstrisi gibi denetlenmeli'

Uluslararası sağlık kuruluşları, gıda sektörünün tıpkı tütün sektörü gibi katı kurallara tabi olması gerektiği görüşünde. Obezite kaynaklı ölümlerin arttığını söyleyen kuruluşlar, hükümetleri ortak hareket etmeye çağırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Gıda ürünlerinin paketleri üzerinde sigaralarda olduğu gibi şekerin ya da yağın vücudunuza nasıl zarar verdiğini gösteren fotoğraflar olduğunu düşünün.

BBC'de çıkan habere göre, uluslararası sağlık kuruluşları obezitenin önüne geçmek için yapılması gerekenin bu olduğu görüşünde.

Uluslararası Tüketiciler (CI - Consumers International) ve Dünya Obezite Federasyonu (WOF ) gıda sektörünü düzenleyen kuralların daha katı olması gerektiğini söylüyor.

Hazırladıkları bir raporla önerilerini sıralayan kuruluşlar, obeziteden kaynaklanan ölümlerin tüm dünyada 2005 yılında 2,6 milyon iken, 2010 yılında 3,4 milyona çıktığını söyledi.

Kuruluşların tavsiye ettiği kurallar arasında yiyeceklerdeki tuzu, doymuş yağı ve şekeri azaltmak, hastanelerde okullarda verilen yemeğin kalitesini artırmak, daha katı reklamcılık kuralları uygulamak ve halkı sağlıklı beslenmek konusunda eğitmek var.

CI ve WOF yapay trans yağların önümüzdeki beş yıl içerisinde tüm yiyecek ve içeceklerden çıkarılmasını da tavsiye ediyor. Ayrıca televizyon programları esnasında çocuklara yönelik yiyecek reklamlarının da kısıtlanması görüşündeler.

İki kuruluşun yayınladığı raporda, hükümetlerin yiyecek fiyatlarını gözden geçirebilmesinin, vergiler koyabilmesinin, lisanslama süreçlerini değiştirebilmesinin ve bunları yapabilmek için yeni araştırmalar yapabilmelerinin gerektiği yazıyor.
CI'dan Luke Upchurch'e göre, yiyecek endüstrisi tıpkı küresel olarak tıpkı tütün endüstrisi gibi ele alınmalı.

Brezilya öncü mü olacak?

Upchurch, "1960'lardaki gibi bir durumun yaşanmasını istemiyoruz. O zamanlar tütün endüstrisi sigarada zararlı hiçbir şeyin olmadığını, sağlığımız için iyi olduğunu söylüyordu ve 30-40 yıl sonra milyonlarca insan öldü" diyor.

"Şu anda harekete geçmezsek, gıda endüstrisinde de aynı süreci göreceğiz."
Upchurch uygulanacak yeni kuralların küresel ölçekte "en üst düzeyde" anlaşmayla uygulanması gerektiğini söylüyor. Bunun anlamı hükümetlerin şu anda dışında kalmayı seçebiliyor olmalarından farklı olarak, bu kuralları "yasal olarak" uygulamak zorunda olması.

Upchurch Brezilya ve Norveç'in desteği konusunda emin olduğunu ve İngiliz hükümetinin de hali hazırda konu hakkında "gayet iyi fikirleri" olduğunu söylüyor.

İngiltere'deki Ulusal Obezite Forumu'nun kurucularından Dr. Ian Campbell "gerçek değişimi" ancak hükümetler "sorumluluklarını kabul ettiğinde ve tüketicileri üreticilerin önüne koyduğunda görebileceğimizi söylüyor.

WOF'dan Dr. Tim Lobstein da "Eğer obezite bulaşıcı bir hastalık olsaydı kontrol altına almak için milyarlarca dolar harcandığını görecektik.... Ancak obezite genel olarak yağlı ve şekerli gıdaların fazla tüketilmesi nedeniyle olduğu için siyasetçiler bu gıdaların reklamını yapan üreticileri bu durumdan sorumlu tutmaktan çekiniyor.

Lobstein' a göre de hükümetler "toplu hareket" etmeli.