'Ramazanda bal zinde tutuyor'

Mineral, vitamin ve enzimler yönünden zengin olduğu belirtilen bal ve polenin ramazan boyunca tüketilmesi durumunda özellikle oruçlu olunan saatlerde metabolizmayı zinde tuttuğu bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Mineral, vitamin ve enzimler yönünden zengin olduğu belirtilen bal ve polenin, ramazanda metabolizmayı zinde tuttuğu bildirildi.  

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Gıda Teknolojisi Bölümü Başkanı Fazıl Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal ve polenin beslenme açısından önemli olduğunu belirtti.  

Oruç tutanlara iftar ile sahur arasında bal ve polen tüketmelerini öneren Güney, şöyle konuştu: 

"Bal içeriğinde yüzde 80-90 oranında karbonhidrat ve şeker içermektedir. Bu açıdan baktığımızda önemli bir besin ve gıda maddesidir. Balın içerisinde aynı zamanda protein, mineral maddeler ve vitaminler de bulunmaktadır. Bu açıdan baktığımızda bal zindelik vermesi ve dengeli beslenme açısından önemli bir gıda ürünüdür. Ramazanın gelmesiyle sindirim sistemimiz ve midemiz daha farklı şekilde çalışabiliyor. Özellikle uzun süre aç kalmaktan dolayı mide bir anlamda kendisini dinlenmeye çekiyor ancak iftar sofralarında ağır yiyeceklerin bir anda tüketilmesi çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarını beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden mideyi yormamak gerekir. Bu açıdan bal mideyi yormayan gıda maddelerinin başında geliyor."  

Gece tüket, gündüz zinde kal  

Geceleri iftar ile sahur arasında tüketilen balın gündüz vücudu daha enerjik ve tok tutacağını vurgulayan Güney, şunları kaydetti: 

"Balı ya da poleni balla karıştırıp ramazanda iftar ile sahur arasında ılık suda veya sütte eriterek tüketmeyi öneriyoruz. Balı bu şekilde tüketmemiz durumunda etkisini daha hızlı gösterir. Bu balın içerisinde birçok vitaminin kısa sürede kanımıza geçmesiyle ihtiyacımız olan enerjinin hemen sağlanması anlamına geliyor. Böylelikle ramazan aylarında uzun oruçlu günlerin ardından istediğimiz enerjiyi ve zindeliği bal tüketerek yakalayabiliriz.  

Balın polenle birleştirilerek tüketilmesi durumunda uzun süre tokluk hissi verir. Oruçlu geçen bu uzun günlerde vücut güçsüz düşebilir, halsiz kalabilir. Bu sorunu bal ya da bal ile karıştırılmış polen tüketerek aşabiliriz. Oruç nedeniyle metabolizma zayıflayabilir. Eski enerjiye bal tüketerek kavuşulabilir." 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir