'Torba Yasa sağlıkçılara merhem olmayacak'

TTB, Torba Yasa'yı performans sisteminin yarattığı tahribattan taşeronlaşmaya kadar sağlık alanında sorunları çözecek bir düzenleme olmamakla eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TBB) Genel Sekreteri Dr. Beyazıt İlhan, ''Bu torba yasayla tıp eğitimindeki bozulmadan, asistanların sorunlarına, başta emekli hekimler ve sağlık çalışanları olmak üzere yaşanan ücret adaletsizliğine, performans sisteminin yarattığı tahribattan taşeronlaşmaya kadar sağlık alanında derinleşmiş yaralara merhem olacak bir düzenleme yoktur'' dedi. 

İlhan, TBB merkezinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Sağlık Torba Yasası'nın, yurt içinden ve yurt dışından tepkilere rağmen yürürlüğe girdiğini, yasanın iptali için hazırladıkları ve içinde Anayasaya ve evrensel hukuk ilkelerine aykırılık gerekçelerini içeren dosyalarını ana muhalefet partisine verdiklerini söyledi.

Yasada "ruhsatsız sağlık hizmeti" adı altında bir düzenleme yapıldığına da işaret eden İlhan, şunları kaydetti:

''Hiçbir çıkar gözetmeden insanlık yararına sağlık hizmeti veren hekimlere, sağlık çalışanlarına, bu hizmetin verilmesini sağlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar (2 milyon TL) idari para cezası verilmesine neden olacak düzenleme yapıldı. 20 bin güne kadar adli para cezası Türk Ceza Kanunu'nda 2 suç için verilebilmektedir. Bu da uyuşturucu imal etmek ve ticaretini yapmak ile suçtan kaynaklı mal varlığını aklamaktır. İnsan ticaretinin, organ kaçakçılığının cezası bile 10 bin güne kadardır. İnsanlık yararına hekimlik faaliyeti ile uyuşturucu satılmasının bir tutulması utanç verici bir tablodur''

'Üniversiteye uğramadan akademik unvan kazanılacak' 

Yasayla üniversiteye uğramadan, öğrenci, asistan yetiştirmeden akademik unvan kazanılmasının önünün açıldığını iddia eden İlhan, aile hekimlerine nöbet zorunluluğu getirilerek, diğer düzenlemelerle birlikte sağlık çalışanlarına 7 gün 24 saat çalışma koşulları dayatıldığını öne sürdü.

İlhan, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği, çalıştığı yerde ikamet mecburiyeti başka ifadelerle aynen geri getirildiği, sağlıkta şiddetin önlenmesine gerçekten katkı sağlayacak, beklenen yasa yerine görüntüde kalan bir düzenleme yapıldığını savundu. İlhan, şunları kaydetti:

''Bu torba yasayla tıp eğitimindeki bozulmadan, asistanların sorunlarına, başta emekli hekimler ve sağlık çalışanları olmak üzere yaşanan ücret adaletsizliğine, performans sisteminin yarattığı tahribattan taşeronlaşmaya kadar sağlık alanında derinleşmiş yaralara merhem olacak bir düzenleme yoktur.

Hekimlik mesleği, sağlığımız ve halkın sağlık hakkı adına acil beklentimiz, Sağlık Torba Yasası içindeki sağlıksız hükümlerin, ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınması ve Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesidir''

Bu konularda ilginizi çekebilir