4. yüz naklinde 2. operasyon gerekebilir
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yapılan açıklamada 4. yüz naklinde ikinci bir operasyona gerek görülebileceği söylendi.
ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, göz kapaklarına ikinci bir müdahale yapabileceklerini söyledi. Özkan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'a ait yüzün nakledildiği 34 yaşındaki Turan Çolak'ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi.
Çolak'ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Özkan, yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edilen Çolak'ın en kısa zamanda kendilerine yeniden teslim edilmesini beklediklerini söyledi. Türkiye'nin ilk yüz nakli gerçekleştirilen Uğur Acar'a yapılan tedavilerin Çolak'a da uygulandığını anlatan Özkan, ancak bu operasyonun ilk operasyondan farklı olduğunu kaydetti. Hastanın hem kulak hem de göz kapaklarının da nakledildiğini vurgulayan Özkan, göz kapaklarının hareketi ile ilgili bir ay sonra yeni bir operasyon yapılabileceğini anlattı.
Göz kapakları hareket etmediğinde gözün açık kalabileceğini, bundan dolayı da gözlerini kaybetme riski oluşabileceğini dile getiren Özkan, "Hastanın göz kapakları da nakledildi. Gözde biri açan, biri kapatan kaslar var. Bu nedenle göz kapaklarına ikinci bir müdahale yapabiliriz. Ona göre davranacağız. Gözünü açması ya da kapaması bu dönemde bizim kontrolümüzde olacak. Yaklaşık bir ay sonra bunun kararını verip ufak bir müdahale yapmamız gerekebilir. Yapmayabiliriz de... Bu, süreç içinde belli olacak. Şimdilik bir sorunumuz yok" dedi. Özkan, göz kapaklarının kas hareketleri ile ilgili rahatsızlığın en az 3-4 ayda giderilebileceğini kaydetti. Operasyonda hastanın iç ve orta kulağının değiştirilmediğini, sadece kulağın kepçesini naklettiklerini anlatan Özkan, Colak'ın duyma ile ilgili herhangi bir sorun yaşamadığını söyledi. Hastanın genel durumu ile ilgili bilimsel olarak risk artıran bir durum olmadığını dile getiren Özkan, diğer hastalardan edindikleri tecrübeleri bu hastaya uygulayacaklarını vurguladı.
Bir kaç gün içinde normal servise alınacak
Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz da, 15 Mayıs'ta saat 16.00'dan itibaren hastayı devraldıklarını, aynı gün uyandırdıklarını ve şuurunu kontrol ettikten sonra yeniden uyuttuklarını söyledi. Hastayı dün tamamen uyandırdıklarını, şuurunun açık olduğunu belirten Yılmaz, "Hastanın karaciğer, böbrek gibi organlarında herhangi bir sorun bulunmuyor. Hastayı kısa sürede çıkarmayı umut ediyoruz. Kendisiyle konuşuyoruz, O da bize elleriyle yanıt veriyor. Tüm sorularımıza olumlu cevap verdi. Turan Çolak'ı birkaç gün içinde normal servise alabileceğiz" diye konuştu. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Coşkunfırat ise, ameliyatın çok başarılı geçtiğini, her geçen günün olumlu ilerlediğini belirtti.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan da, hastanın yoğun bakım ünitesinden çıkmasına ekibin karar vereceğini, hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi. Toplantıya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da katıldı.