Antibiyotiklerin yarısı hayvancılıkta kullanılıyor

Greenpeace'e göre dünyada tüketilen antibiyotiklerin yarısı hayvancılık endüstrisinde kullanılıyor. Aşırı antibiyotik kullanımının yarattığı "antibiyotik direnci" geleceğin en önemli sağlık tehdidi olarak görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tavukçuluk endüstrisi’nin mevcut uygulamaları ile halk sağlığını riske attığı ve doğaya zarar verdiğini iddia eden küresel çevre örgütü Greenpeace'e göre, dünyada tüketilen antibiyotiklerin yarısı hayvancılık endüstrisi tarafından kullanılıyor.

Endüstrinin "daha az yem ile daha çok et" üretimini amaçladığını savunan Greenpeace, tavukların hastalık önleyici ilaçlar yani içinde antibiyotiklerin de bulunduğu profilaktiklerle beslediğini savunuyor.

Greenpeace'e göre, Dünya Sağlık Örgütü, aşırı antibiyotik tüketimini, yarattığı "antibiyotik direnci" nedeniyle insanlığın önündeki en büyük sağlık tehdidi olarak tanımlıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmesinde başta GDO olmak üzere tavukçuluk endüstrisinde kullanılan katkıların ithalatının ekonomiye olan etkisini vurgulayan Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, "Genetiği değiştirilmiş soyalar sağlığımızla birlikte yıllık 1 milyar dolarlık ithalat hacmi ile cebimizi de zora sokuyor. Türkiye’nin ithal ettiği soyaların neredeyse tamamı GDO; ve bu GDO’ların neredeyse yarısından fazlası tek başına tavukçuluk endüstrisi tarafından kullanılıyor. Oysa Türkiye uygun iklim koşulları ve 3 milyon hektarın üzerinde atıl duran ekilebilir arazisiyle, tavukçuluk endüstrisinin ihtiyaç duyduğu soyayı veya alternatif protein kaynaklarını -üstelik de GDO’suz- kendi başına yetiştirebilecek kapasitede. Ancak kurdukları düzeni bozmak istemeyen tavuk şirketleri, yerli kaynaklarımızı harekete geçirmek yerine, bizleri GDO’lara boğmak pahasına her sene yüz milyonlarca dolar dövizimizi heba ediyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir