Baharda ‘beni bu güzel havalar mahvetti’ dememek için önleminizi alın!

Bahar geldi çattı... Ama siz bu güzel havalara aldanmayın. Zira bahar ayları değişen havayla birlikte pek çok hastalığın da habercisi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1-412.jpg

Hepimiz söylendik: ‘Bu yıl kış mevsimi, kış gibi geçmedi’ dedik. Bir de baktık ki daha doğru düzgün kışı yaşayamadan, bahar kapımızı çaldı. Doğanın yeniden doğduğu aylar, bahar geldi. Baharın düsturu ‘yenilenmektir’. Bahar yazın müjdecisidir ama bahar ayları değişen havayla birlikte pek çok hastalığın da habercisidir. Bu nedenle bahar özellikle çocuklu aileler ve kronik hastalığı olanlar için tam bir ‘hastalık mevsimi’ dir. Peki, bahar bize hangi hastalıkları armağan eder? Kimler daha fazla risk altındadır? Nasıl önlem almak gerekir? İlk elden şunu söylemek gerekir. Bahar mevisiminin düsturu gereği, kendinize zaman ayırın, yenilenin, tazelenin...Daha sonra potansiyel hastalıklara karşı önlemlerinizi alın.

Bahar mevsimiyle birlikte alerjik astım, larenjit, kabakulak ve suçiçeği hastalıkları ile üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishal vakalarında artış yaşanabiliyor. Bu nedenle bu aylarda hava değişimleri, virüsler ve polenlere bağlı olarak çocukları ve kronik hastalığı olan yetişkinleri etkileyen birçok hastalık hayatı kabusa çevirebiliyor. Astıma bağlı kronik öksürük, gece öksürüğü ve solunum sıkıntıları artış gösteriyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, özellikle çocuklu aileler ve kronik hastalığı olanların, baharın güzelliklerinden çok hastalıklarıyla mücadele etmek zorunda kalabildiğini bu nedenle çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Bahar mevsiminde küçük çocuklarda görülen ve viral bir hastalık olan krup da, ağır solunum sıkıntısına neden olabilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu. 2-3 günlük burun akıntısı, ses kısıklığı ve hafif ateşi takiben öksürük ortaya çıkıyor. Bazen alerjik bir reaksiyon olarak aniden de ortaya çıkabiliyor. Krup hastalığının acil servislere en sık başvuru nedenlerinden olduğunu belirten Dr. Değerli, “Özellikle sık ve zor solunum tehlike işareti olup, acilen doktora başvurmayı gerektirir” diyor. Kabakulak, suçiçeği ve 5. hastalık ile 6. hastalık gibi çocuklarda döküntü ile kendini gösteren bazı hastalıklar da bahar mevsiminde sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan. Ayrıca bazı virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanında ishallere de bu mevsimde daha sık rastlanabiliyor. 

Ağaç polenleri alerjik hastalıkları tetikliyor

Pek çoğumuz için yakınma nedenidir... Baharla birlikte gelen ‘polenler’... Yakınma nedenlerinden önce polenin ne olduğunu yazalım. Polenler, bitkilerin erkek üreme hücresidir. Çiçeksiz bitkilerin polenleşmeleri rüzgar yardımıyla olduğu için polenler havada yoğun miktarda bulunur. Rüzgar polenlerin yayılmasına büyük katkı sağlar. Böylece bahar mevsiminde çayır ve ağaç polenleri, mevsimsel saman nezlesi, göz nezlesi ve astım gibi alerjik hastalıkları tetikler. Polenlerin neden olduğu en sık alerjik hastalıklar astım, alerjik nezle ve göz alerjisidir. Polenlere karşı alerjisi olan astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olan kişilerin şikayetleri bahar mevsimiyle artar. Çünkü polenler alerjendirler ve bazı kişilerin vücutları polenlere karşı alerji geliştirir.

Polenler bahar mevsiminde mart ayı ile birlikte ortaya çıkar. İlk ortaya çıkan polenler ağaç polenleridir. Mayıs haziran ayında çimen polenleri ve temmuz ayından sonra yabani ot polenleri ortaya çıkar. Polenlerin bahar ayında ortaya çıkması ve alerjiye neden olmasından dolayı polen alerjisi ‘bahar alerjisi’ olarak tanımlanır.

Alerjik maddeden uzak durmalı

Peki ne yapmak gerekir?  Uzmanlara göre polenlerden korunmak için bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takması önemli. Havaların güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi de gerekiyor. Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılması da ayrıca tavsiye  ediliyor.. Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi Polen Alerjisinden de kurtulmak için alerjik olunan maddeden uzak durmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak ise , “Alerji yapan bitki türü tanınır ve çevrede tespit edilirse; bu bitkinin o bölgeden uzaklaştırılması şikâyetleri kısmen azaltır. Ancak çoğu bitkiler uzaklaştırılsa bile polenleri çok uzak mesafelere ulaşabilir. Bu nedenle polen alerjisinde alerjik olunan maddeden kesin olarak uzak durabilmek mümkün değildir. Ancak uygulanacak birkaç pratik öneri şikayetlerin şiddeti azaltabilir” diyor.

'Bahar yorgunluğu' mu yoksa 'baharda kuşlar gibi olmak' mı?

Güneşin yüzünü gösterdiği ve doğanın canlanmaya başladığı bahar mevsimi, insan üzerinde tam tersi etki bırakıyor. Havadaki elektrik yükünün, buna bağlı olarak pozitif ve negatif yüklü iyon artışının sinirleri etkileyerek stres seviyesini yukarılara çekmesi bahar yorgunluğuna yol açıyor. Kendisini yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğüyle hissettiren bahar yorgunluğu, kortizon türevi hormonların aşırı düzeyde salınmasıyla da baş, boyun, sırt ve bel bölgelerinde ağrılara neden oluyor. Özellikle bahar mevsiminde artan ağrıların, vücudumuzun bizimle konuşma yöntemi olduğunu ve bu sesi ağrı kesicilerle kısmamak gerektiğini belirten Türkiye Proloterapi ve Ağrı Kliniği Direktörü Uzman Dr. İlker Solmaz, bahar mevsiminde artan ağrılardan kalıcı olarak kurtulmanın mümkün olduğunu söylüyor. Solmaz, “Ağrı kesiciler ile geçiştirilmeye çalışılan kronik ağrılardan mikropsuz iltihap yöntemi ile kalıcı olarak kurtulmak mümkün. Mikropsuz iltihap enjeksiyonu ile vücudun doğal iyileştirme mekanizmasının devreye sokularak, ağrıya sebep olan bulguların ortadan kaldırılması mümkün” diyor. Uzm. Dr. Solmaz, proloterapi adı verilen bu tedavi yöntemiyle bahar aylarına daha enerjik, canlı girilebileceğine hatta belki de kuşlar gibi hafif olunabileceğine dikkat çekiyor.