Hayata ikinci kez merhaba

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Esra KAPAROĞLU

İSTANBUL - AMATEM'de alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekmek ve kamuoyunu bilgilendirmek için "Bağımlılık Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır" konulu panel düzenledi.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi'nde (BRSHH) düzenlenen panelde hastalar, aileleri ve tedavi ekibi bir araya geldi.

Panelde konuşan uzmanlar, madde bağımlılığının sadece madde kullanan kişiyi değil aileyi, çevreyi ve toplumun her kesimini etkileyen ciddi bir toplumsal sorun olduğunu söyledi. Uzmanlar, alkol-madde kullanımının pek çok bedensel, ruhsal, toplumsal, ekonomik zararlara yol açtığını söyledi.

Panelde konuşan İstanbul AMATEM'den Uzman Dr. Yeşim Can, alkol ve madde kullanım yaşının giderek düştüğünü söyledi. Evren, Türkiye'de kullanım oranlarının, ABD ve Avrupa ile kıyaslandığında her açıdan daha düşük olduğunu belirterek, kullanım dolaylı yoldan arttığını söyledi. Kullanım yaşının giderek düştüğünü, yatış tedavisi verdikleri hastaların giderek sayılarının arttığını ifade etti. Can sözlerini şöyle sürdü:

"Maddeye ulaşılabilirlik kolaylaşıyor. Yatkınlığı olan kişiler madde ile karşılaşında yaş ortalaması da düşüyor. Tüm , sağlıkkullanımın arttığını gösteriyor. Yatkınlığı olan kişilerin maddeye ulaşmadan kontrol altına alınmasında ailelere görevler düşüyor. Burada en önemlisi, 'Benim ve çocuğumun başına gelmez' düşüncesidir. Bunun yanında çocukların çevresini, arkadaş ortamınlarını, ruhsal durumlarını, değişiklikleri takip edilmelidir. Uygun iletişim kurmak da çok önemlidir. Ancak bu şekilde önlem alınabilir."

Her yıl AMATEM'de madde kullanımı nedeniyle binlerce kişinin başvurduğunu hatırlatan Can, bu kişilerin tedavi süreçlerinin psikiyatri uzmanları, aile hekimi uzmanı, psikolog, sağlık eğitimcisi, hemşire, sağlık memuru, sosyal çalışmacı ve diğer çalışanlardan oluşan bir ekiple gerçekleştirdiklerini söyledi. Can, "Bizler madde kullanımının tedavisinin aile, çevre ve toplumla iç içe bir şekilde yapılarak başarıya ulaşılabileceğine inanıyoruz" dedi.

Panelde AMATEM'den Dr. Yeşim Can, Psikolog Beyhan Coşkun, Hemşire Özlen Alanlı, ÇEMATEM'den Dr. Arzu Çiftçi Demirci'den oluşan tedavi ekibi ile klinikte terapi programlarına katılan hastalar, bağımlılık ve tedavi konusunda bilgi ve birikimlerini paylaştı.

Herkes bağımlı olabilir

Dr. Yeşim Can, AMATEM'in bağımlılık tedavisini yapan ilk yer olduğunu söyledi. Can, bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu belirterek, bağımlılık yapıcı maddelerin vücudun ihtiyacı olmadığı halde alındığını söyledi. Can, bağımlılığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve bunu herkese duyurmak istediklerini açıkladı. Dr. Yeşim Can, "Bağımlılar iyileşmez derlerdi, bu da insanları tedavi etmeye yöneltmiyordu. Bu söylemlerden dolayı insanlar uzak kalıyordu" dedi.

Elde etmek istedikleri etkiyi artırmaya tolerans dediklerini belirten Can, artan maddenin yeteri kadar alınmaması sonucunda kişide güvensizlik, el titremesi gibi etkilerin olduğunu açıkladı.

Madde ve alkol bağımlılığının sonucunda aile içi ilişkilerin bozulduğunu ve ailelerin parçalandığını ifade eden Dr. Can, kişinin işteki motivasyonunun düşmesi, dikkatinin dağılması sonucu da ekonomik sorunların ortaya çıktığını söyledi.

Dr. Yeşim Can, herkesin bağımlı olabileceğini bu hastalığın yaş, cinsiyet, sosyoekonomik sınıf ayırt etmediğini ifade etti.

Panelde İstanbul'un çeşitli semtlerinden katılımcılar bulunurken kendi çabası ile alkolü bırakan bir bağımlı diğer katılımcılar tarafından alkışlandı.

Öte yandan panelde AMATEM'de tedavi görmüş hastalar hikayalerini anlattı. Tedaviye 24 yıl önce başladığını belirten bir hasta şimdiki durumu için AMATEM'de bulunan ekibe teşekkür etti ve hikayesini konuklarla paylaştı.

"Yeniden bir aile olduk"

"Şuan 67 yaşındayım. Alkole 13 yaşında başladım. Bağımlılığım yüzünden çeşitli olaylardan dolayı mahkemelik oldum. 24 yıldır ayığım. Beni AMATEM'dekiler etlerim morarmış bir şekilde buldular. Bana, ilaçlar verdiler. İşim param hiç birşeyim kalmamıştı, burada kendimi dışarıdaki tehlikelere karşı çok iyi haırladım. Ben AMATEM'de insan muammelesi gördüm. Burada terapilere katılarak doktorlarım sayesinde iyileştim. Hastaneden çıkarken sigortam yoktu. AMATEM'deki tedavi sürecimde incik boncuk öğrendim dışarı çıkınca tesbih, küpe, bileklik, kolye yaptım. Bunları bir sopaya takarak sokakta pazarda sattım. İşlerimi biraz daha ilerlettim ve AMATEM sayesinde yuvamı kurtardım. Eşim kocasına, ben çocuklarıma kavuştum ve yeniden bir aile olduk."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir