Her derde deva, doğal antibiyotik

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı: Kestane balı, Türkiye florasına ait ballar içinde çok değerli bir bal.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
KASTAMONU  - Karadeniz bölgesinde arıların kestane çiçeğindeki nektardan ürettiği kestane balı, birçok hastalığın doğal ilacı olarak kullanılıyor.
 
Rengi koyu kıvamı gevşek olan kestane balı, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde etkili olduğu için "Doğal Antibiyotik" olarak da adlandırılıyor.
 
b1-004.jpg
 
[PAGE]
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, yaptığı açıklamada, kestane balının Türkiye florasına ait ballar içinde antioksidan-antimikrobiyal yönüyle değerli bir bal olduğunu söyledi.
 
b2-004.jpg
 
[PAGE]
 
Kestane balının biyolojik olarak diğer emsallerine göre konsantre bir bal olduğunu vurgulayan Kolaylı, "Kestane balının, Yeni Zelanda'nın meşhur Manuka balı gibi değerli bir bal olduğunu düşünüyor ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Kestane balı, sadece antioksidan yönüyle değil diğer tıbbi özellikleriyle de değerli bir bal" ifadesini kullandı.
Yapılan bilimsel çalışmalarda kestane balının karaciğer hastalıklarını önlemede etkili olduğunu gözlemlediklerini aktaran Kolaylı, "Kestane balı, antienflamatuar özelliğe sahip. Yaptığımız çalışmalarda kestane balının karaciğer hasarını önlemede etkili olduğunu gözlemledik" diye konuştu.
 
b3-003.jpg
 
"Karadeniz bölgesinde kestane dikimi artırılmalı"
Karadeniz bölgesinde kestane dikimlerinin artırılması gerektiğinin altını çizen Kolaylı, bu konuda çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.
Kolaylı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Gerek ilgili makamlar gerek arı yetiştiricileri kestane ağaçlarının dikimi konusunda mutlaka çalışmalar yapmalı. Kestane balı üretimi yapan bölgelere çok sayıda kestane ağaçları dikilmelidir ve üretim artırılmalıdır. Ayrıca kestane balının yeterince tanınmadığını ve değerinin anlaşılmadığını düşünüyorum. Bu konuda da çalışmalar yapılmalı"
 
[PAGE]
 
"Üretici yoğun talepten memnun"
Kastamonu'nun Abana ilçesinde kestane balı üretimi yapan Yalçın Erdoğan ise, kestane balının büyük ilgi gören bir bal olduğunu ifade etti.
 
b4-001.jpg
 
 
Yörede kestane balı üretiminin gelişerek devam ettiğini aktaran Erdoğan, "Bölgemizde kestane ormanlarının sık olması kestane balının kalitesini artırıyor. Haziran ayı gibi açan kestane çiçeklerindeki nektarları kovanlarına taşıyan arıların on beş gün gibi kısa bir sürede ürettiği kestane balı, tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Kestane balını ve arı ürünleri iç pazarın yanı sıra gurbetçiler aracılığıyla yurt dışına da ulaştırılıyoruz" diye konuştu.