Kadınlar kalp krizinden daha fazla ölüyor

Kadınlarda kalp krizi belirtileri endişe krizi sanılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tanı hatası nedeniyle, kadınların kalp krizinden ölme riskinin erkeklerinkinden daha fazla olabileceği belirlendi.

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, doktorların kadınlardaki kalp krizi belirtilerini endişe krizi sanabildiği, dolayısıyla yanlış tanının kadınlardaki ölüm oranının artmasına yol açabildiğini gösterdi.

Araştırmaya Kanada, ABD ve İsviçre'de hastaneye kaldırılan 18-55 yaşındaki 1123 kişi katıldı. Bu kişiler, hastaneye kaldırıldıktan 24 saat sonra bazı sorulara yanıt verdi. Kadınların diyabet ve yüksek tansiyon riskiyle daha fazla karşı karşıya kaldığı, ailelerinde kalp krizi geçmişi bulanan daha fazla kişinin bulunduğu, depresyon ve kaygıdan daha fazla etkilendiği saptandı.

Araştırmacılar ayrıca, doktorların, hasta erkek olduğunda elektrogram ve defibrilatöre daha çabuk başvurduğunu, bunun da kadınların acil servise genellikle endişenin sebep olduğu ağrılar nedeniyle sık gelmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Kadınların bu ''alışkanlığının'' doktorların ağrıların kalp krizinden kaynaklandığından daha az şüphelenmesine yol açtığını belirten araştırmacılar, uzmanlara daha dikkatli tanı koyması önerisinde bulundu.

Araştırmanın sonuçları Kanada Tıp Derneği'nin dergisinde yayımlandı.

Dünyada her 3 kadından biri kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir