Kanseri yok edebilen bakteri bulundu

Clostridium novyi adlı bakterinin vücuda verildiğinde kanserli tümörü küçülttüğü gözlendi. Bakteri köpeklerde sonuç verdi. Kanserli bir kadın iyileşme sürecine girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan bir makalede bir tür bakterinin kanseri küçülttüğü, bazı durumlarda tamamen yok edebildiği bulgusuna ulaşıldığı belirtildi. Clostridium novyi adlı bakterinin vücuda verildiğinde kanserli tümörü küçülttüğü sonucuyla karşılaştı. Deney, köpekler ve kanser hastası bir kişiyle yapılırken, bu kişide yöntemin işe yaradığı görüldü. Yumuşak doku sarkomları bulunan 16 köpek üzerinde denenen bakteriyle kanser tedavisi 3 köpekte tümörü tamamen yok ederken, diğer üç köpekte de 21 gün içinde tümörün büyümesini yavaşlattığı gözlemlendi. Bu başarı sonrasında 53 yaşında nadir bir kanser türüne sahip bir kadın hastada denenen bakteri tedavisi - köpeklerden çok daha az bakteri enjekte edilerek denendiğinde - dört gün içinde kanserin büyümesini yavaşlattığı gözlemlendi. Bir ay sonra ise tümörün küçülmeye devam ettiği belirtildi. 

Bakterilerin kanserle savaşmak için mükemmel bir silah olabildiğini ortaya çıkartan deneyin yetkililerinden Dr. Saurabh Saha, Time dergisindeki habere göre bakterilerin inatçı kanserli hücrelerini mikroskopik seviyede yok ederek, normal hücrelere kesinlikle bir zarar vermediğini belirtiyor.

Johns Hopkins Sidney Kimmel Kapsamlı Kanser Merkezi'nde uzman doktorluğunu yapan ve çalışmanın ortak yazarlarından Nicholas Roberts "sporlar düşük oksijenli bölgeye geldiğinde filizlenmeye ve büyümeye başlıyor ve tümör hücreleri için toksik olan öz ve enzimleri üretmeye başlayarak tümörü yok ediyorlar" diye konuştu. Dr. Saha ise bakterilerin neredeyse bir carrahi biolojik bir neşterden daha iyi olduğunu çünkü hiçbir insan elinin tümörü normal dokudan bu titizlikle ayıramayacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir