Mesajla da acil yardım istenecek
Elektronik Haberleşme Sektöründe Acil Yardım Çağrı Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik ile acil yardım numaralarına kısa mesaj (SMS) göndermek mümkün olacak.
ANKARA - Acil yardım numaralarına kısa mesaj (SMS) göndererek yardım istenebilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), Elektronik Haberleşme Sektöründe Acil Yardım Çağrı Hizmetlerine İlişkin Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yönetmelik, elektronik haberleşme sektöründe acil yardım çağrı hizmetlerine ilişkin olarak işletmecilerin yükümlülükleri ve kullanıcıların acil yardım çağrı hizmetlerine erişimine yönelik usul ve esasları kapsıyor.
Kamu kullanımına açık telefon hizmeti sunan ve kullanıcılara ulusal numaralandırma planında yer alan numaralara doğru arama yaptırabilen işletmeciler, iletilecek adres veya konum bilgisine göre, kullanıcılarının Acil Çağrı Merkezi'ne (AÇM) ücretsiz erişebilmesini sağlayacak. Acil Yardım Çağrı Hizmeti'ne (AYÇH) erişim sağlama yükümlülüğü getirilen ve kullanıcılarına kısa mesaj hizmeti (KMH) veren işletmeciler, dolaşım yapanlar hariç, kullanıcılarının AÇM'lere, AYÇH numaraları aracılığıyla herhangi bir ücret ödemeden KMH ile erişebilmesini sağlayacak. GSM ve IMT-2000/UMTS işletmecileri, SIM kartsız yapılan acil yardım aramalarını, AÇM'ye iletecek.
Konum verisi 1 yıl saklanacak
Yönetmelik kapsamında AYÇH'lere erişim sağlama yükümlülüğü getirilen işletmeciler, kullanıcılarının, AYÇH'yi araması durumunda, söz konusu numaraya ilişkin adres verisini çağrı yapıldığı esnada AÇM'lere ücretsiz olarak sağlayacak. AÇM'lere ilettikleri adres veya konum verilerini 1 yıl süreyle saklayacak olan işletmeciler, ilettikleri adres veya konum verilerinin doğruluğu veya hassasiyeti konusunda kullanıcılar arasında ayrım gözetmeyecek. Adres veya konum verisi sağlanmasına ilişkin yükümlülükler, SIM kartsız acil yardım çağrıları için de geçerli olacak. Konum verisi göndermekle yükümlü işletmeciler, bugünden itibaren en geç 1 yıl içerisinde, tüm acil yardım çağrıları için, il ve ilçe merkezlerinde ortalama 2 kilometrekareden, diğer yerlerde ortalama 10 kilometrekareden daha küçük alana karşılık gelecek konum verisini ve belirtilen alanın en az ortalama yüzde 90 ihtimalle arayanın arama yaptığı noktayı içermesini sağlayacak. Yönetmeliğin yayımından itibaren en geç 5 yıl içerisinde tüm acil yardım çağrıları için il ve ilçe merkezlerinde ortalama 1 kilometrekareden, diğer yerlerde en fazla ortalama 6 kilometrekareden daha küçük alana karşılık gelecek konum verisini ve belirtilen alanın en az ortalama yüzde 90 ihtimalle arayanın arama yaptığı noktayı içermesini sağlayacak. İşletmeler ortalama alan değerlerini, her bir AYÇH numarası bazında ayrı ayrı olmak üzere ocak, nisan, temmuz, ekim aylarının son gününe kadar geçmiş 3 aya yönelik olarak ölçerek BTK'ya gönderecek.
Duyma-konuşma engelli vatandaşlar acil yardım hizmetine ulaşacak
BTK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yönetmelik ile acil yardım numaralarına kısa mesaj (SMS) göndermek mümkün olacak. Bu özellikle duyma veya konuşma engelli vatandaşların acil yardım hizmetlerine ulaşımını sağlayabilecek çok önemli bir adım olacak. Daha önce 110 Yangın İhbar, 112 Sıhhi İmdat, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat kısa numaraları ile kısıtlı olan arayanın adresi/yaklaşık yeri bilgisinin acil çağrı merkezine iletilmesi, artık tüm acil yardım çağrı hizmeti veren kuruluşlar için geçerli olacak. Aramanın sabit bir şebekeden gelmesi halinde, talep eden tüm acil çağrı merkezlerine, arayan kişinin kayıtlı posta adresinin yanı sıra o adrese karşılık gelen coğrafi koordinatları da iletilecek.
Acil yardım çağrı hizmeti sunan Emniyet Genel Müdürlüğü, İtfaiye Teşkilatı ya da Sağlık Bakanlığı gibi kuruluşların karşılaştıkları önemli sorunlardan biri olan çağrının geldiği adresi hızlı bir şekilde bulamama sorunu çözülmüş olacak. Mobil şebekelerden başlatılan acil yardım çağrılarında, arayanın yaklaşık yerinin tespiti ve ilgili acil çağrı merkezine iletilmesi hizmetinin verilmesi için işletmecilerin yapması gereken hazırlıklar 5 yıl içinde tamamlanacak.
Yönetmelik ile SIM kartsız yapılan 112 aramalarında, arayanın IMEI numarasının tamamını veya bir bölümünü içerecek şekilde ''arayan numara bilgisi'' oluşturulması ve acil çağrı merkezlerine iletilmesi işletmeciler açısından zorunlu olacak. Bu sayede 112 merkezlerinin kendilerini SIM kartsız olarak arayanlara ilişkin bazı kayıtları tutmaları ve yaklaşık yer bilgisine erişmesi mümkün olacak.