Omega 3 haplarının kaynağı hamsi

Omega 3 haplarının kaynağının Karadeniz hamsisi olduğunu söyleyen Sinan Kızıltan, Türk balıklarının, Norveç somonundan çok daha sağlıklı ve taze olarak tüketiciye sunulduğunu kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'de tutulan ve yetiştirilen balıkların besin değerinin yüksek olduğunu, Avrupa'da satılan omega 3 haplarının kaynağının Karadeniz hamsisi olduğunu belirtti.

Kızıltan, Türkiye'nin hem balık avcılığı hem de üretiminde Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını, ihracatta son 8 yılda büyük artış yaşandığını, yıllık ihracat rakamlarının 800 milyon dolar civarına ulaştığını belirtti.

Türk balıklarının omega 3 zengini olduğunu vurgulayan Kızıltan, Norveç somonunun Türk balıklarından daha sağlıklı olduğunu ima eden reklamların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Kızıltan, bu durumun kendilerini çok rahatsız ettiğini belirterek, "Bizim son zamanlardaki rahatsızlığımızın en büyük nedeni, özellikle Norveç'ten ithal edilen çiftlik somonların sanki Türk balıklarından daha üstünmüş gibi oradaki omega 3 daha fazlaymış gibi yalan ve yanıltıcı beyanlarda bulunulması. Üreticiler olarak yaptırdığımız analizlerde Türkiye'deki hem denizden yakalanan hem de üretilen balıklarda omega 3 oranı Norveç somonundan daha fazla olduğunu gördük" diye konuştu.

Kızıltan, Türkiye'deki denizlerin iyot oranı ve temizlik bakımından çok iyi noktada olduğunu ifade ederek, "Bugün Avrupa'da satılan omega 3 hapları var, bunların kaynağı Karadeniz'den çıkan hamsi balığıdır. Demek ki en yüksek omega 3 içeriği hamside bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Norveç'ten sofraya gelmesi 10 günü buluyor

Kızıltan, Norveç'te balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkların paketlendikten sonra Türkiye'ye gelmesi ve sofralara ulaşmasının 7 ila 10 gün sürdüğünü, bu balıkların renginin kırmızı ve dilim olarak satılmasından dolayı tüketicilerin tazelik süresini fark edemediğini kaydetti.

Türkiye'deki balıkların ise yakalandıktan bir gün sonra markete, vatandaşın sofrasına geldiğine işaret eden Kızıltan, "İki gün sonra İstanbul'da, Ankara'da Erzurum'da, Kars'ta tüketilebiliyor. Bizim balıklarımız hem çok daha taze hem de çok daha besleyici" değerlendirmesinde bulundu.

Su ürünleri ihracatı yüzde 15 arttıSu ürünleri ihracatı yüzde 15 arttı

Malatya kayısısı ihracatı arttıMalatya kayısısı ihracatı arttı

Tarım ürünleri ithalatı azaldıTarım ürünleri ithalatı azaldı

Bu konularda ilginizi çekebilir