TEİS: İlaçta kur sıkıntısı büyüyor, eczaneler zorda

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Saydan, ilaç fiyatlarını belirlemede kullanılan düşük kur uygulaması, ekonomik dalgalanma ve bazı ecza depolarının tutumları nedeniyle ilaca erişimde risk ortaya çıktığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarını belirlemede kullanılan düşük kur uygulaması, ekonomik dalgalanma ve bazı ecza depolarının tutumları nedeniyle ilaca erişimde risk ortaya çıktığını söyledi.

Saydan, bazı ilaçlara “tevzi” olarak sınırlı sayıda ulaşılmaya başlandığını açıkladı. Hali hazırda ilaç fiyatları için euro kurunun 2,6934 TL olarak uygulandığını hatırlatan Saydan, 2019 yılı başında 404 ilacın fiyatının baz yılı değişmesi nedeniyle yüzde 18-76 aralığında düşüşlere uğrayacağını hatırlatarak, bunun fiyat bakımından sıkıntı doğurduğunu, ilaca erişim konusunda sıkıntı çıkmasının olası görüldüğünü belirtti. Nurten Saydan, başta fiyat ayarlaması olmak üzere idari düzenlemeler konusunda Sağlık Bakanlığının müdahalesini talep ettiklerini bildirdi. Nurten Saydan, TEİS olarak çeşitli çözüm önerileri de oluşturduklarını belirterek, bunlardan ilkinin il içinde eczanelerin birbirinden ilaç almasına yönelik verilen iznin, iller arasında da serbest bırakılması olduğunu bildirdi.

Eczaneler zararına ürün teslimi yapıyor

Ayrıca, şeker ölçüm stripleri, insülin enjektör uçları gibi bazı ürünlerin SGK fiyatlarının sabit olduğunu ancak cari fiyatlarının yükseldiğini belirten Nurten Saydan, eczanelerin zararı göze alarak insanlara bu ürünleri teslim ettiğini, SGK’ya resmi olarak yazı göndererek fiyat ayarlaması talep ettiklerini kaydetti.

SGK’nın çeşitli ilaç ve ürünlerde farklılık gösterse de genellikle 90 gün vadeyle ilaç bedellerini ödediğini hatırlatan Saydan, son dönemde bazı depoların vadeleri bir aya hatta 15 güne kadar çektiğini belirtti. Bunun eczanelere ilave yük getirdiğini kaydeden Saydan, kamunun müdahalesini talep etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir