Ter kokusu ve lekesi durdurulabilir

Aşırı terleme ve koltuk altlarındaki koyu lekelerden korunmak isteyenlerin estetik merkezlere koştuğunu söyleyen Dr. Çıtlak, bu bölgelerdeki ter bezlerinin kısa, kolay ve acısız bir uygulama ile bölgesel olarak bloke edildiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sıcaklıkların kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde aşırı terleme yaşayanlar ve koltuk altlarında beliren koyu lekeleri kapatmak isteyenler estetik merkezleri ve kliniklerin yolunu tuttu.

En fazla 30 dakika süren bir uygulamayla, koltuk altları başta olmak üzere aşırı terleyen bölgelerdeki ter bezleri geçici olarak bloke edildiğini dile getiren Dr. Cem Çıtlak, minik iğne enjeksiyonlarıyla ter bezlerinin bloke edilmesi uygulamasının popülerliğini akıllı cep telefonlarına ve erkeklerin giyim stillerindeki değişikliğe borçlu olduğunu dile getirdi.

"Akıllı telefonlarla çektiğimiz fotoğraflar sayesinde tüm estetik uygulamalar gibi bu yöntem de daha fazla talep edilmeye başladı" diyen Dr. Çıtlak, "Daha önce terleseler bile insanlar kokuyu pek fark etmiyordu. Ama fotoğraflarındaki lekeleri görünce, aşırı terleme sorunu için uzmanlara başvurur oldu" ifadelerini kullandı.

Giyim tarzlarının değişmesinden  dolayı da bu uygulamanın yaygınlaştığına değinen Dr. Çıtlak, geçen yıl aşırı terleme şikayetiyle ter bezlerini geçici olarak bloke ettirmek için kliniklerine gelen kişi sayısının 76 olduğunu dile getirerek, bu rakamın 2017'nin ilk altı ayında 109'a yükseldiğini söyledi.

Bu işlemi yaptırmak için gelenlerin yüzde 70'ini erkeklerin oluşturduğunu belirten Dr. Çıtlak, özellikle sporcular arasında çok yaygın olduğunu ifade etti.

"Kısa, kolay ve acısız bir uygulama"

Terleme vücudun serin kalmasına yardımcı olan temel ve normal bir işlev olduğunu anımsatan Dr. Çıtlak, sıcaklık, egzersiz ya da gergin hissetme gibi sebepler yüzünden rahatsız edici koku ve görüntüye yol açabildiğini bildirirken, günlük kullanılan antiperspirant deodorantların ter salgılamasını azaltarak, terlemeyi önlese de bazen yetersiz kalabildiğini söyledi.

"İşte bu noktada botulinum toksinin deri altına enjekte edilmesiyle ter bezi uyarılması bölgesel olarak bloke edilebiliyor" diyerek sözlerine devam eden Dr. Çıtlak, "Kişiler uzun süreli bir çözüm sunduğu için artık daha çok bu yöntemi tercih ediyorlar" dedi.

Uygulamanın kolay, kısa ve acısız olduğundan da bahseden Dr. Çıtlak, an fazla 30 dakika süren bu uygulamanın iki üç günde etkisini gösterdiğini ve işlemin yapıldığı bölgede terlemenin 4 ila 10 ay arasında durdurulabildiğini kaydetti. 

İşe yaramadığı durumlarda cerrahi uygulamaya da başvurulabiliyor

Aşırı terlemenin önlenmesi için iyontoferez veya hiç bir yöntemin çözüm olmadığı durumlarda cerrahi uygulamaya da başvurulabiliyor. Cerrahi uygulamalarda ise çoğunlukla ter bezleri tamamen çıkartılıyor ya da aşırı terlemeyi tetikleyen ve göğüs bölgesindeki sinir kesiliyor. Tabii gerek enjeksiyon uygulaması gerekse diğer tüm tedaviler için öncelikle mutlaka alanda uzman bir doktora başvurmak gerekiyor.

Botulinum toksin enjeksiyonu ayrıca avuç içlerine ya da aşırı koku yayma durumunda ayak altlarına da uygulanabiliyor. Uzmanlar bu bölgelerde daha güçlü anestezi ilaçlarının kullanılmasını öneriyor.