Türkiye'nin ortalama yaş 74.6

OECD, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40 ülkenin sağlık verilerini inceleyerek ülkere göre yaşam süresi beklentileri, sağlık nüfus oranları imkanları gibi verileri inceleyerek detaylı bir sağlık raporu yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan sağlık raporuna göre dünyanın gelişmiş ekonomilerinde nüfusun sağlık durumunda genel bir iyileşme görülüyor. Buna göre 40 üye ülkedeki yaşam süresi 1970'ten bu yana 10 yıl uzayarak 80.1'e ulaştı. Türkiye'de ortalama yaşam süresi 74.6 yıl olarak belirlenmiş ve böylelikle 33'üncü sırada yer almakta.

Raporda iyi eğitim alan kişilerin ortalama yaşam süresi, eğitim seviyesi düşük nüfusa göre ortalama 6 yıl daha uzun yaşadığı ve uzmanlar bu durumu eğitimin sağlık konusunda daha bilinçli hareket etmeyi sağlamasına bağlıyor. Ayrıca kadınların ortalama yaşam süresi ise erkeklere göre 5.5 yıl daha uzun olduğu tespit edildi.

OECD, sigarayla savaş ve ilerleyen tıp sayesinde kanser nedeniyle ölümlerde ise 1990 yılına oranla yüzde 15 civarında bir azalma görüldüğünü duyurdu. Uzmanlar bu düşüşü mide, kolon, göğüs, rahim ve prostat kanserlerinin tedavisindeki başarılı yöntemlere bağlıyor.

Uzamanlar ise OECD'ye üye ülkelerde 20-79 yaş arası nüfusun yüzde 7'si diyabet hastası olduğunu ve bu hastalığınyeni tehlike olarak gördüklerini vurguladılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir