Turşu tüketirken dikkatli olunmalı!

Tuz oranı oldukça yüksek bir gıda olan turşunun fazla tüketilmesi, yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıklarını artırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN  - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, turşunun fazla tüketilmesi durumunda, içerdiği yüksek tuz miktarı nedeniyle özellikle yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıklarını artırdığını bildirdi.

Özenoğlu, yaptığı açıklamada, bir gıda saklama yöntemi olan turşudan, "tuzu zaten fazla miktarda tüketen" toplumun uzak durması gerektiğini söyledi.

Turşunun özellikle tansiyon artırıcı özelliği bulunduğuna, insülin direncini artırdığına ve böbreklere de ciddi zarar verdiğine dikkati çeken Özenoğlu, şöyle konuştu:

"Tuz oranı oldukça yüksek bir gıda olan turşunun fazla tüketilmesi, yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıklarını artırıyor. Özellikle yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıkları bulunan hastaların bundan kaçınmalarını istiyoruz. Bunun tüketiminin fazla olduğu kişilerde mide kanserine yakalanma riski de fazla. Bu nedenle ölçülü tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Tuzun kendisi mide kanseri riskini zaten tetikliyor. Turşu da aşırı tuz barındırdığından dolayı riski artırıyor."

"Karadeniz Bölgesi'nde sıkça tüketiliyor"

Turşunun Karadeniz Bölgesi'nde çok sık tüketildiğini, hatta kavurmasının haftada birkaç kez kahvaltılarda yendiğini anlatan Özenoğlu, turşu kavurmasının kalp damar hastalıkları için de risk faktörü oluşturduğunu ifade etti.

Tuzun insan vücudu için çok faydalı bir materyal olmasının yanında yanlış tüketimi sonucunda çok tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabildiğine değinen Özenoğlu, şunları kaydetti:

"Bunların başında kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlıkları geliyor. Çok fazla bilinmeyen bir diğer husus da tuz alımının kanser riskini 4 kat daha fazla tetiklediği. Ülkemizde de özellikle son yıllarda mide bağırsak kanseri sayısında çok fazla bir artış gözlenmekte. Turşuda aşırı miktarda tuz var. Sebze, meyve veya balığın turşusu yani salamura olarak muhafaza edildiği antibakteriyel ortam, yüksek oranda tuzlu su ihtiva eder."

Doç. Dr. Özenoğlu, turşu yerine meyve ve sebzelerin mevsiminde bol miktarda tüketilmesini önerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir