"7103 sayılı kanun çalışma hayatında önemli düzenlemeler getirecek”

MÜSİAD Gebze Şubesi tarafından 6111 ve 7103 sayılı kanunlar ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabiha Toprak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gebze Şubesi tarafından 6111 ve 7103 sayılı kanunlar ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşma yapan MÜSİAD Gebze Şubesi Başkanı Nihat Yıldırım ”15 aydır MÜSİAD Yönetimi olarak görev yapıyoruz. MÜSİAD olarak her geçen gün biraz daha büyüyoruz. Üyelerimize her zaman bilgi ve birikimlerimizi aktarmak istiyoruz. Bizi yalnız bırakmayan iş insanlarına ne kadar bilgi sunabilirsek görevimizi o kadar yerine getirmiş oluyoruz. Gebze Türkiye ekonomisi için çok önemli bir yer. Türkiye’nin başkenti Ankara, sanayinin başkenti Kocaeli, Kocaeli’nin de kalbi Gebze’dir diyoruz. Tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Global İnsan Kaynakları Yöneticisi Servet Sarıgül, 7103 sayılı kanun ile ilgili bilgi verdi. Sarıgül,” 2 Şubat’ta Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen Torba Kanun Tasarısı’nın 21 Mart’ta kabul edilmiş, 27 Mart’ta 30373 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştı.7103 sayılı kanun çalışma hayatında önemli düzenlemeler getirecek” dedi. İstihdam artışı ve yatırım için teşvik konularında yeni düzenlemelerin yer aldığı yasanın kabul edilmesi ile işverenleri, özellikle çalıştırdıkları personelin maliyetleri açısından ilgilendiren pek çok yeniliği getirdiğini söyleyen Sarıgül, ”7103 sayılı kanunda çalışanların yüzünü güldürecek birçok yenilik bulunuyor ancak en önemli düzenlemeler işverenler için yeni teşviklerin gelecek olması. 2017 yılında 687 sayılı Kanunun Hükmünde kararname ile çıkan teşvik işverenleri maliyetleri açısından oldukça rahatlatmıştı. Her ne kadar uygulaması ve takibi zor ve karmaşık olsa da kendileri veya bizim gibi danışman firmalara aracılığı ile bu teşviklerden yararlanan işverenler istihdama katkıda bulunurken maliyetlerinde de önemli tasarruflar sağlamış oldular. Bu yasada yer alan benzer bir teşvik ile de 2020 yılına kadar ilave istihdam edilecek personel için tasarruf sağlamaları mümkün olacak” şeklinde konuştu.

Kanundaki en önemli bir diğer gelişmenin ise teşviklerin geriye dönük kazanılması ile ilgili olduğunu belirten Sarıgül,”2015 yılında yayımlanan genelge ile daha önce teşvik hakkı olmasına rağmen bilmedikleri için kullanamayan firmalar sonradan vermiş oldukları bildirgelerinde ek ve iptal belgeleri hazırlayarak değişiklik yapabiliyordu, ancak genelgeden sonra bu işlem SGK tarafından reddediliyor ve dava açmak gerekiyordu. Ancak yeni yasa kısa bir süreliğine davasız olarak bu teşviklerin kazanılmasına imkan tanıyor. Fakat süre sınırlı son başvuru tarihi 31 Mayıs” dedi.

Yasanın çıkmasını takip eden 1 ay içinde, SGK’ya dilekçe ile başvuru yapılması yani sürecin başlatılması halinde geçmişe dönük tüm alınmamış teşviklerin, başvuru tarihi itibariyle işletilecek yasal faiz ile hızlıca alınabileceğini söyleyen Sarıgül, ancak Türkiye‘deki firmaların çoğunun halen bu teşviklerden habersiz olduğunu, bazılarının uygulamaya çekindiğini, bazılarının ise uzman personel bulamadığını ya da riske girmek istemediklerine dikkat çekti.

Geçmiş ve güncel olarak firmaya hiçbir iş yükü getirmeden, bütün riskleri alarak operasyonun tamamını özel yazılım ve işinin profesyoneli kadro ile teşviklerini takip ettiklerini dile getiren Sarıgül, ”Böyle işverenler teşviklerden profesyonel anlamda yararlanırken ilave olarak SGK Mevzuatı, İş Hukuku ve İnsan Kaynakları konularında ücretsiz danışmanlığımızdan da faydalanabiliyorlar” dedi.

Çiler: teşvikleri kullanmayı bilmiyoruz

Toplantıda konuşan Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana en iyi teşviklerin verildiğine dikkat çekerek, ”Ne yazık ki biz bu teşvikleri kullanmayı bilmiyoruz. 6111 sayılı Teşvik Kanunu 2011 yılında çıktı. 2015 yılında ise Bakanlar Kurulu Kararı ile 2020 yılının sonuna kadar uzatıldı. Teşvikler ile hem işverene destek olmak hem de istihdama katkı sağlamak amaçlanıyor. Kadınları ve gençleri iş hayatına kazandırmanın yanı sıra nitelikli personel yetiştirmeye de büyük önem veriliyor. Bu teşvik ile belirli kurallara uygun kişilere iş imkanı sağlayabiliyorsanız devlet yükünüzün çoğunu alıyor. Biz GTO olarak bu konu ile ilgili toplantılar yaptık fakat yeterli olmayınca Çalışma Bakanlığı ve TOBB’a mektup yazdık. Bakanlığın KOSGEB gibi işlev gören bir yapısı olabilir mi diye ancak kanun haricinde başka bir şey yapılamayacağını söylediler. Biz tekrar harekete geçip direndik ve bu yılın 22 Mart’ın da çıkan Torba Yasa’da projemiz onaylandı. Türkiye’de bakanlık 215 oda ile anlaşmak zorunda. 215 odanın içinde güvenlik kurumu ile ilgili bir bölüm oluşturulacak ve devletin gönderdiği personel ile belli sayıda işverene bilgilendirme toplantısı yapacağız. İşveren için teşviklerden yararlanmanın çok basit şartları var. Devlete borcunuz olmayacak. İstihdama katkı sağlamak amacıyla işe aldığınız kişinin de son 6 aydır çalışmıyor olması gerekiyor ki bu süre en kısa zamanda 3 aya çekilecek” diye konuştu.

Sivil toplum örgütlerinin amacının üyeleri olan iş adamları ile kurumlar arasında köprü oluşturmak olduğunu söyleyen Çiler, MÜSİAD’a bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir